Siirry pääsisältöön

Sinulle, joka koet, ettet riitä

Yhteisvastuukeräyksen juliste, jossa on nuori isä stressaantuneen näköisenä eteisessä monen pienen lapsen kanssa

"Päästä irti. Lopeta." "Sä oot ihan idiootti!" Lasten riitely ja huuto kuuluu suljetun oven läpi. Yrität keskittyä siihen, mitä työkaverisi sanoo videopalaverissa, kirjoittaa ylös sopimaanne ja samanaikaisesti kuunnella, mihin suuntaan lasten riitely menee. Kuulet lähestyviä askeleita ja joku raottaa ovea. Huokaiset syvään, suljet läppärin kameran ja käännyt katsomaan, kuka lapsista on oven takana tällä kertaa. Katsot kelloa ja tajuat, että lasten etäkoulun ruokatunti on jo alkanut. Toissapäiväinen makaronilaatikko ei saa lapsia innostumaan, mutta muutakaan ei ole nyt tarjolla.

Kiität mielessäsi opettajien taidolla ja huolella järjestämiä aamupäivän oppitunteja. Kaksi tuntia tehokasta työskentelyaikaa sinulle. Aamupalat sujuvat sähköposteihin vastatessa, ruokaa laittaessa puhut työpuhelua, koiraa ulkoiluttaessa pidät viikkopalaveria ja päivän ensimmäisessä videopalaverissa tajuat, että olet unohtanut harjata hiuksesi. Lupaat lapsille, että tämä lounastunti on puhelinvapaa ja samassa ryntäät puhumaan työpuhelua, johon on pakko vastata.

Sinua tarvitaan. Työssä osaamisesi ja työpanoksesi on korvaamaton. Sinua tarvitaan etäkoulun mahdollistamisessa, lasten suruissa, kaipuussa ja peloissa. Puolisosi kaipaa omaa tilaa tai läheisyyttä ja samaan aikaan sinä et enää tiedä, mitä sinä kaipaat.

Tiistaina luulet eläväsi keskiviikossa ja odotat viikonloppua kuin kuuta nousevaa. Kun perjantai on tullut, tartut imuriin, peset pyykkiä, suunnittelet seuraavan viikon ruokalistaa ja kuuntelet lasten harmitusta, kun pitää olla kotona koko viikonloppu, eikä saa mennä harrastuksiin tai nähdä kavereita.

Jossain kohtaa tajuat, että tätä pitää jaksaa pidempään kuin kuukauden verran. Mietit, miten ihmeessä voit jaksaa. Katsot somea, joka on täynnä onnellisten ihmisten päivityksiä siitä, mitä kaikkea ennättääkään tehdä, kun ollaan kotona. Toinen toistaan hienompia ruokapöytiä täynnä itsetehtyjä ruokia, kymmenien kilometrien lenkkejä ja huokaat. Avaat uutisotsikot ja näet synkkiä tapahtumia.  Mietit, kuinka koko ajan tuntuu siltä, ettet riitä.

Mutta kyllä sinä riität. Sinä huolehdit ja huollat. Sinä laitat mikrolämpimän ruoan pöytään, puutut sisarusten riitoihin, lohdutat ja otat syliin, kun itkettää. Sinä teet työsi niin hyvin kuin se on mahdollista olosuhteet huomioiden. Sinä huolehdit maailman tärkeimmistä ihmisistä, katsot perään ja rakastat.

Vähempikin riittää. Kaikkien vaatteiden ei tarvitse olla koko ajan puhtaita, kodin ei tarvitse olla siisti. Kaikkiin työpuheluihin ei tarvitse vastata, eikä arjessa nähdä hyvää, jos nyt ei jaksa. Sinä saat olla surullinen, vihainen, ärtynyt, iloinen ja riehakas. Saat mökkihöperöityä ja mokailla. Saat kaivata ulos ja omaa aikaa. Sinä saat olla armollisempi itsellesi, sillä sinä riität.

Sari-Annika Pettinen
perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija
Kirkon kasvatus ja perheasiat


Kuva: Yhteisvastuu.fi

Yhteisvastuukeräyksen 2020 kampanjan yhteistyökumppaneiden matalan kynnyksen tukimuodot vanhemmuuden tukeen löydät täältä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Pelastakaa Lapset ry

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla.

Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton.

Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle:

1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pinnan alle…

Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus ja sen ympärillä oleva uutisointi voi herättää lapsissa, nuorissa ja perheissä monenlaisia pelkoja.

Pelolla voi olla monia eri sävyjä ja asteita. Pelkäävän lapsen ja nuoren ajatuksia voi sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Pelottavia asioita ajatellessa pelon tunne vahvistuu ja elimistön pelkoreaktiot voimistuvat. Pelkäävän sydän voi tykyttää kiivaasti, hän voi hikoilla tai vatsa voi olla kipeä. Pelokas lapsi voi itkeä, piiloutua tai olla aggressiivinen. Pelko voi purkautua monin eri tavoin. Tällöin lapsi ja nuori kaipaa turvallista aikuista ja läheisyyttä. Vaikka pelko olisi ohimenevää, lasta tai nuorta ei saa jättää pelkonsa kanssa yksin.

Pelkäävä lapsi tai nuori kaipaa aikuisen kokemusta ja turvaa tunteiden ilmaisulleen. Jakaessaan vaikean tunteensa vanhempansa kanssa, lapsi ja nuori saa varmuuden siitä, ettei ole hätää, ei ole vaarallista pelätä ja kaikista asioista sekä tunteista voi läheisilleen puhua.

On tärkeää, että lapsi ja nuori saa ikätasonsa mukaisia vastau…

Nämä asiat ovat auttaneet meidän perhettämme, kun olemme olleet karanteenissa

Lapsemme sairauden takia olimme vuosia tilanteessa, jossa jokainen tavallinen flunssa vei lapsemme sairaalahoitoon. Käytännössä se tarkoitti sitä, että olimme ajoittain eristyksissä, jotta pystyimme varjelemaan lastamme. Poikkeustilanteesta tuli perheemme normaali arki ja opimme myös asioita, jotka auttoivat meitä jaksamaan ja elämään hyvää elämää.

1. Pidä huolta itsestäsi

Tee asioita, jotka lisäävät hyvää oloasi. Lue hetki kirjaa, mene metsälenkille, katso ohjelmaa tai tee kotijoogaa. Kaikki sinun hyvinvointiasi lisäävät asiat auttavat myös perhettänne.

2. Salli perheenjäsenillesi erilaiset tavat sopeutua tilanteeseen

Kun arki muuttuu yhtäkkiä toisenlaiseksi ja tulevaisuus on epävarma ja huolettaa, jokaisella meistä on erilaisia keinoja sopeutua tilanteeseen. Yksi kaipaa läheisyyttä, toinen puhetta ja kolmas haluaa toimia. Salli jokaiselle perheenjäsenelle erilaiset tavat käsitellä asiaa.

3. Kaikki tunteet ovat sallittuja

Uudenlainen tilanne herättää meissä kaikissa tunteita. Kaikenlai…