Siirry pääsisältöön

Sinulle, joka koet, ettet riitä

Yhteisvastuukeräyksen juliste, jossa on nuori isä stressaantuneen näköisenä eteisessä monen pienen lapsen kanssa

"Päästä irti. Lopeta." "Sä oot ihan idiootti!" Lasten riitely ja huuto kuuluu suljetun oven läpi. Yrität keskittyä siihen, mitä työkaverisi sanoo videopalaverissa, kirjoittaa ylös sopimaanne ja samanaikaisesti kuunnella, mihin suuntaan lasten riitely menee. Kuulet lähestyviä askeleita ja joku raottaa ovea. Huokaiset syvään, suljet läppärin kameran ja käännyt katsomaan, kuka lapsista on oven takana tällä kertaa. Katsot kelloa ja tajuat, että lasten etäkoulun ruokatunti on jo alkanut. Toissapäiväinen makaronilaatikko ei saa lapsia innostumaan, mutta muutakaan ei ole nyt tarjolla.

Kiität mielessäsi opettajien taidolla ja huolella järjestämiä aamupäivän oppitunteja. Kaksi tuntia tehokasta työskentelyaikaa sinulle. Aamupalat sujuvat sähköposteihin vastatessa, ruokaa laittaessa puhut työpuhelua, koiraa ulkoiluttaessa pidät viikkopalaveria ja päivän ensimmäisessä videopalaverissa tajuat, että olet unohtanut harjata hiuksesi. Lupaat lapsille, että tämä lounastunti on puhelinvapaa ja samassa ryntäät puhumaan työpuhelua, johon on pakko vastata.

Sinua tarvitaan. Työssä osaamisesi ja työpanoksesi on korvaamaton. Sinua tarvitaan etäkoulun mahdollistamisessa, lasten suruissa, kaipuussa ja peloissa. Puolisosi kaipaa omaa tilaa tai läheisyyttä ja samaan aikaan sinä et enää tiedä, mitä sinä kaipaat.

Tiistaina luulet eläväsi keskiviikossa ja odotat viikonloppua kuin kuuta nousevaa. Kun perjantai on tullut, tartut imuriin, peset pyykkiä, suunnittelet seuraavan viikon ruokalistaa ja kuuntelet lasten harmitusta, kun pitää olla kotona koko viikonloppu, eikä saa mennä harrastuksiin tai nähdä kavereita.

Jossain kohtaa tajuat, että tätä pitää jaksaa pidempään kuin kuukauden verran. Mietit, miten ihmeessä voit jaksaa. Katsot somea, joka on täynnä onnellisten ihmisten päivityksiä siitä, mitä kaikkea ennättääkään tehdä, kun ollaan kotona. Toinen toistaan hienompia ruokapöytiä täynnä itsetehtyjä ruokia, kymmenien kilometrien lenkkejä ja huokaat. Avaat uutisotsikot ja näet synkkiä tapahtumia.  Mietit, kuinka koko ajan tuntuu siltä, ettet riitä.

Mutta kyllä sinä riität. Sinä huolehdit ja huollat. Sinä laitat mikrolämpimän ruoan pöytään, puutut sisarusten riitoihin, lohdutat ja otat syliin, kun itkettää. Sinä teet työsi niin hyvin kuin se on mahdollista olosuhteet huomioiden. Sinä huolehdit maailman tärkeimmistä ihmisistä, katsot perään ja rakastat.

Vähempikin riittää. Kaikkien vaatteiden ei tarvitse olla koko ajan puhtaita, kodin ei tarvitse olla siisti. Kaikkiin työpuheluihin ei tarvitse vastata, eikä arjessa nähdä hyvää, jos nyt ei jaksa. Sinä saat olla surullinen, vihainen, ärtynyt, iloinen ja riehakas. Saat mökkihöperöityä ja mokailla. Saat kaivata ulos ja omaa aikaa. Sinä saat olla armollisempi itsellesi, sillä sinä riität.

Sari-Annika Pettinen
perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija
Kirkon kasvatus ja perheasiat


Kuva: Yhteisvastuu.fi

Yhteisvastuukeräyksen 2020 kampanjan yhteistyökumppaneiden matalan kynnyksen tukimuodot vanhemmuuden tukeen löydät täältä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Pelastakaa Lapset ry

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuskasvatus on johtamistekoja

Kuvalähde: woodleywonderworks Varhaiskasvatuksen keskeisenä tehtävänä on tukea ja edistää lasten elinikäistä oppimista, yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa jokaisen kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. Lisäksi varhaiskasvatuksen tulee tukea jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä varmistaa niitä tukevat olosuhteet ja oppimisympäristöt. On hyvä pysähtyä pohtimaan jääkö näistä jotain toteutumatta, jos katsomuskasvatukselle asetetut tavoitteet jäävät toteutumatta. Katsomuskasvatuksen johtamisen tulee olla osa varhaiskasvatuksen pedagogisen johtamisen kokonaisuutta, jonka avulla nivotaan kielet, kulttuurit ja katsomukset yhteen. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisun monet muodot avartavat yksilöiden ymmärrystä antaen ajattelulle ja oppimiselle rakennuspalikoita, linkittyen osaksi vasun laaja-alaisen osaamisen aluetta. Katsomuskasva...

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle: 1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pi...

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toimi...