Siirry pääsisältöön

Koskettavat värit

Eri värisiä pääsiäismunia rairuohon seassa, kuva: Pixabay

Kirkkovuoden juhliin värit liittyvät oleellisesti. Violetti, musta ja valkoinen kuljettavat katumuksesta ja surusta pääsiäisen iloon ja valoon. Pääsiäisen väreistä kumpuavaa symboliikkaa voi toteuttaa ilmiölähtöisesti kasvua ja uutta elämää havainnoimalla ja tutkimalla.

Lasten kasvattamat vehnänorasruohot tai herneenversot herättävät pohtimaan ja oivaltamaan kasvun ihmettä siemenestä taimeksi. Digikameraan kiinnitetyn luupin avulla voi olla jännittävää ottaa yksityiskohtaisia mikrovalokuvia silmuilla ja oraalla olevasta luonnosta sekä kevään ensimmäisistä hyönteisistä. "Kauneus on katsojan silmissä", sanotaan. Olisikin mielenkiintoista koota mediataidenäyttely näistä valokuvista, jotka ilmentävät lapsen tapaa löytää estetiikkaa elinympäristöstään.

Jos lapsilla ei vielä ole paljon sanavarastoa ja käsitteitä, he voivat ilmaista ajatuksiaan toimien, luoden itse. Yksi tavoista, leikin lisäksi, on kokeileva kuvataide. Instrumentaalimusiikki tai laulupiirtäminen maalaamisen lomassa kuljettavat lasta mielikuvitusmaailmaan inspiroiden luomaan ennennäkemätöntä! Lapset voivat myös käyttää ilmaisussaan erivärisiä huiveja ja kankaita näyttämään miten eri värit liikkuvat. Millaisia tunteita värit kuvaavat?

  • Musta tuntuu siniseltä. Se on niin kuin surua, Joakim kertoo. 
  • Sininen on rauhan väri, sanoo Saida.
  • Punainen on tosi vihainen, arvelee Melina.
  • Eikun se on iloinen ja voimakas, sanoo Elias.  

Värien kautta opitaan parhaimmillaan tunnetaitoja sekä empatiaa toisia kohtaan.

Halutessasi voit tutustua Tapiolan seurakunnan varhaiskasvatuksen toteuttamaan käsinukketarinaan värien ja koristeiden merkityksestä kristillisessä perinteessä. Leppäkerttu löytää laatikoista virpomavitsan, munan, tipuja, aiemmin kasvatettua ruohoa ja narsisseja.

Liite: pääsiäisiloa maalaamalla


Värikylläistä pääsiäisaikaa,

Terhi Kuoppala
Kouluttaja, Seurakuntaopisto

Ilkka Tahvanainen
Varhaiskasvatuksen asiantuntija, Kirkkohallitus


Kuva: Pixabay, PhotoMIX-Company
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla.

Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton.

Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle:

1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pinnan alle…

Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus ja sen ympärillä oleva uutisointi voi herättää lapsissa, nuorissa ja perheissä monenlaisia pelkoja.

Pelolla voi olla monia eri sävyjä ja asteita. Pelkäävän lapsen ja nuoren ajatuksia voi sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Pelottavia asioita ajatellessa pelon tunne vahvistuu ja elimistön pelkoreaktiot voimistuvat. Pelkäävän sydän voi tykyttää kiivaasti, hän voi hikoilla tai vatsa voi olla kipeä. Pelokas lapsi voi itkeä, piiloutua tai olla aggressiivinen. Pelko voi purkautua monin eri tavoin. Tällöin lapsi ja nuori kaipaa turvallista aikuista ja läheisyyttä. Vaikka pelko olisi ohimenevää, lasta tai nuorta ei saa jättää pelkonsa kanssa yksin.

Pelkäävä lapsi tai nuori kaipaa aikuisen kokemusta ja turvaa tunteiden ilmaisulleen. Jakaessaan vaikean tunteensa vanhempansa kanssa, lapsi ja nuori saa varmuuden siitä, ettei ole hätää, ei ole vaarallista pelätä ja kaikista asioista sekä tunteista voi läheisilleen puhua.

On tärkeää, että lapsi ja nuori saa ikätasonsa mukaisia vastau…

Nämä asiat ovat auttaneet meidän perhettämme, kun olemme olleet karanteenissa

Lapsemme sairauden takia olimme vuosia tilanteessa, jossa jokainen tavallinen flunssa vei lapsemme sairaalahoitoon. Käytännössä se tarkoitti sitä, että olimme ajoittain eristyksissä, jotta pystyimme varjelemaan lastamme. Poikkeustilanteesta tuli perheemme normaali arki ja opimme myös asioita, jotka auttoivat meitä jaksamaan ja elämään hyvää elämää.

1. Pidä huolta itsestäsi

Tee asioita, jotka lisäävät hyvää oloasi. Lue hetki kirjaa, mene metsälenkille, katso ohjelmaa tai tee kotijoogaa. Kaikki sinun hyvinvointiasi lisäävät asiat auttavat myös perhettänne.

2. Salli perheenjäsenillesi erilaiset tavat sopeutua tilanteeseen

Kun arki muuttuu yhtäkkiä toisenlaiseksi ja tulevaisuus on epävarma ja huolettaa, jokaisella meistä on erilaisia keinoja sopeutua tilanteeseen. Yksi kaipaa läheisyyttä, toinen puhetta ja kolmas haluaa toimia. Salli jokaiselle perheenjäsenelle erilaiset tavat käsitellä asiaa.

3. Kaikki tunteet ovat sallittuja

Uudenlainen tilanne herättää meissä kaikissa tunteita. Kaikenlai…