Tässä uudessa tilanteessa monen perheen kotikin näyttää erilaiselta. Samoissa huoneissa käydään koulua, tehdään töitä ja leikitään. Jossakin välissä siivotaan, leivotaan ja laitetaan ruokaa. Kaiken keskellä myös halataan, kiistellään, jutellaan ja mökötetäänkin. Jokainen meistä kaipaa huomiota ja myös hetkeksi omaa tilaa. Neljän seinän sisällä on siis tunnelmaa ja tunteita.
Nyt on hyvä aika järjestää kotikokouksia, joihin pienimmätkin voivat osallistua. Yhdessä voimme suunnitella päiväohjelmaa, koulua, töitä, ruokalistaa ja perheenjäsenten omia toiveita. Jokaiselle päivälle on hyvä listata joku kaikille mukava juttu, olisiko se sauna tai retki, elokuva tai lautapeli?
Monille kotikoulun organisoiminenkin on haastavaa. Kotikoulua jo pitkään organisoinut äiti Katja-Marika neuvoo näin: ”Mitä pienempi koululainen, sitä enemmän hän tarvitsee selkeitä ohjeita siitä, mitä tehdä ja milloin. Lapset ovat yksilöitä, mutta moni alakoululainen tarvitsee melko tarkan aikataulun tekemiselleen. Hyvä lukujärjestys ei ole pahitteeksi myös koko perheelle”
- AIKATAULU Kannattaa yhdessä miettiä päivän aikataulu koulutehtäviin, ulkoiluun ja syömiseen.
- ÄLYPUHELIN Koulutehtäviin voidaan tarvita älypuhelinta. On kuitenkin tärkeää suojata lapsia liialta uutistulvalta ja sopia peliaikaa niin, että ulkoiluun ja leikkiin riittää aikaa.
- ULKOILU Ulkoileminen on tärkeää kaikenikäisille. koulussakin on keskittymistä vaativaa tehtävää kerrallaan noin 45-60 min ja sen jälkeen on happihypyn aika.
- RUOKAILU Säännöllinen ruokailu pitää aivot virkeinä. Muista säännölliset ja terveelliset ateriat ja välipalat. Keittoruoka ja laatikkoruoat ovat käteviä myös pienemmän lämmitettäväksi itse.
- PALKITSEMINEN. Tämä on uusi tilanne kaikille, lapselta ei voi olettaa, että homma olisi heti hallussa. Sopikaa ajankäyttö ensin, ja jos se toteutuu, palkitse. Voisiko palkinto olla esim. elokuva tai sarja yhdessä, yhteinen lautapeli, retki, jätskit tai kerätkää palkintotarroja, joista viidellä saa jo jotain isompaa…
- MAHDOLLISUUS Muutama kuukausi voi tuntua pitkältä ajalta. Tämä aika voi olla myös erittäin mukava kokemus. Meillä on yhdessä aikaa jutella, lukea, katsella valokuvia, pelata, kulkea metsässä…
- TURVALLISUUS: Perheenä saamme pitää huolta toisistamme. Meillä on lupa tunteisiin, iloon, suruun, huoleen ja harmitukseen. Aikuisina kannamme vastuun siitä, miten tunteidemme keskellä toimimme. On tärkeää opetella turvallisia tunnetaitoja varsinkin silloin, jos sisällä kiehuu: hengitä syvään, laske kymmeneen, tee pieni kävelylenkki tai kuuntele mieli musiikkiasi.
- SIUNAUS Saamme luottaa siihen, että Taivaan Isä pitää meistä huolta. Rukoillessa saan kertoa ajatuksistani ja tunteistani. Rukous tuo levollisuutta. Iltarukous on hyvä ottaa käyttöön koko perheellä.
"Kuuleepa minua mielellänsä, Isäni taivaan hellä.
Turvassa olen kuin linnunpoika, Jumalan kämmenellä"
Liisa Välilä
asiantuntija
parisuhde- ja perheasiat Kirkkohallitus
Kommentit
Lähetä kommentti