Siirry pääsisältöön

Saan olla minä

Lapsen oikeuksien viikko 2019, lapsella on oikeus olla oma itsensä

Lapsen oikeuksien näkökulma on kuulunut alusta asti omaan asiantuntijatyöhöni KKP:ssä. On ollut ilo huomata, että lapsen oikeudet ovat vuosien myötä tulleet yhä näkyvämmäksi osaksi kirkon elämää. Lapsivaikutusten arviointi on yksi esimerkki siitä, mitä lapsen ja nuoren oikeuksien todesta ottaminen voi tarkoittaa. Kirkon kasvatuksen linjaukset ja asiakirjat tuovat myös vahvasti esille lasten ja nuorten oikeuksia ja osallisuutta. Toiminnan ja arjen tasolla nämä linjaukset tulevat todeksi upeiden kasvatuksen ammattilaisten työssä seurakunnassa.

Arjen lisäksi tarvitaan myös juhlaa. Tänä vuonna Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta. Sitä on syytä juhlia erityisesti kansainvälisenä Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. ja nostaa lippu salkoon niin kotona kuin myös seurakunnissa! Monissa seurakunnissa onkin jo pitkään vietetty Lapsen oikeuksien päivää. Yhdessä muiden toimijoiden kanssa on iloittu lapsista ja nuorista ja tuotu esille lapsen oikeuksia eri tavoin. Lapsen oikeuksien sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita.

Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietetään nyt toista kertaa myös valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa 18.-24.11. Teemaviikon taustalla on lapsi- ja nuorisojärjestöjen, lapsiasiavaltuutetun toimiston, seurakuntien ja valtion toimijoiden yhteinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto.

Vuoden teemana on lapsen oikeus olla oma itsensä – saan olla minä. Tähän teemaan on seurakunnassa helppo yhtyä. Lapsen oikeuksien edistämiseen velvoittavat Lapsen oikeuksien sopimuksen lisäksi Raamattu ja kirkon teologia. ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä”, kehottaa Jeesus.

Kirkon kasvatuksen lähtökohtana on jokaisen ihmisen ainutlaatuisuus ja merkitys Jumalan luomistyön ja kristillisen ihmiskäsityksen pohjalta. Jokainen on Jumalan silmissä kaunis ja ansaitsee tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi sellaisena kuin on.

Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on tärkeää pienelle lapselle, koululaiselle ja murrosikäiselle nuorelle. Kuinka moni meistä aikuisista kipuilee sitä, ettei omassa lapsuudessaan tai nuoruudessaan tullut nähdyksi ja hyväksytyksi? Toivon, ettei tulevaisuuden aikuisten tarvitse kantaa tätä taakkaa, vaan voimme seurakunnassa tarjota lapsille ja nuorille hyväksyvän katseen, kuuntelevat korvat ja läsnäolevan lähimmäisen.

Kirkon kasvatuksessa lapsen ja nuoren tulee saada kokemus siitä, että hän kelpaa sekä ihmisille että Jumalalle, joka rakastaa ja pitää hänestä huolta. Kohdatessaan itse arvostusta ja kunnioitusta lapsi ja nuori oppii myös arvostamaan toisia.

Kirkon toiminnan ytimessä on myös armo ja anteeksianto. Erehdyksistä ja virheistä huolimatta meidät hyväksytään – saamme pyytää ja antaa anteeksi. Tämä on arvokas viesti nykypäivän suorituskeskeisessä maailmassa.

Tätä viestiä kerrotaan joka päivä arjen toiminnassa seurakunnassa: jokainen lapsi ja nuori on tärkeä ja ainutlaatuinen. Lapsen oikeuksien viikolla sitä voi tehdä näkyväksi myös laajemmin.

Ideoita teemaviikon viettoon löytyy sivustolta www.lapsenoikeudet.fi  Omat tapahtumat kannattaa myös ilmoittaa sivustolle.

Lapsen oikeuksien päivä ja viikko

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.

Viikkoa vietetään vuonna 2019 18.-24.11. ja vuoden teema on lapsen oikeus olla oma itsensä.

Teemaviikkoon voi osallistua kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa sekä vapaa-ajan harrastusten piirissä. Mukaan teemaviikkoon voivat lähteä myös järjestöt, kunnat ja seurakunnat.

Teemaviikon järjestää lapsi- ja nuorisojärjestöjen, lapsiasiavaltuutetun toimiston, seurakuntien ja valtion toimijoiden yhteinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto. Viikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018.


Raija Ojell
varhaiskasvatuksen asiantuntija
Kirkon kasvatus ja perheasiat



Kommentit

  1. ¿Necesita un préstamo urgente para cancelar sus deudas o necesita un préstamo de capital para mejorar su negocio? ¿Ha sido rechazado por bancos y otras agencias financieras? ¿Necesita una consolidación de préstamo o hipoteca? No busque más, ya que estamos aquí para hacer que todos sus problemas financieros sean cosa del pasado. Contáctanos por correo electrónico:

    oceanfmortgages@gmail.com
    oceanfmortgages@gmail.com

    Estas son las hipotecas de Ocean Finance. Ofrecemos préstamos a aquellos interesados en una tasa de interés razonable del 2%. El rango varía de 5,000.00 Euro a un máximo de 100,000,000.00 Euro.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua

Kun tapaat itsellesi vieraan yhteistyökumppanin ja hän kertoo sinulle uuden näkökulman tuttuun asiaan, kuinka reagoit? Tuntuuko uusi ajatus hämmentävältä tai ehkä jopa väärältä? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa? Se, miten suhtaudut uuteen, erilaiseen ajatteluun, vaikuttaa osaltaan siihen, millaiseksi yhteistyö uuden ihmisen kanssa muotoutuu.  Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä uudessa näkökulmassa voisi olla kiinnostavaa ja kiehtovaa, varsinkin, jos huomaat näkökulman hieman ärsyttävän sinua.  Saatat huomata, että näkökulma auttaa sinua näkemään itsellesi tutun asian eri tavalla. Parhaimmillaan voi syntyä oivallusta, innostumista ja uuden oppimista. Tätä uuden näkemistä voi viedä vielä askeleen pidemmälle. Voit jakaa ajatuksen ja oivalluksen yhteistyökumppanillesi ja haastaa häntä hänen ajattelussaan. Näin vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteisiä oivalluksia ja oppimista. Utelias ja kiinnostunut asenne toisen erilaista ajattelua kohtaan edellyttää luottamusta. Luottamusta taas syntyy s

Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus ja sen ympärillä oleva uutisointi voi herättää lapsissa, nuorissa ja perheissä monenlaisia pelkoja. Pelolla voi olla monia eri sävyjä ja asteita. Pelkäävän lapsen ja nuoren ajatuksia voi sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Pelottavia asioita ajatellessa pelon tunne vahvistuu ja elimistön pelkoreaktiot voimistuvat. Pelkäävän sydän voi tykyttää kiivaasti, hän voi hikoilla tai vatsa voi olla kipeä. Pelokas lapsi voi itkeä, piiloutua tai olla aggressiivinen. Pelko voi purkautua monin eri tavoin. Tällöin lapsi ja nuori kaipaa turvallista aikuista ja läheisyyttä. Vaikka pelko olisi ohimenevää, lasta tai nuorta ei saa jättää pelkonsa kanssa yksin. Pelkäävä lapsi tai nuori kaipaa aikuisen kokemusta ja turvaa tunteiden ilmaisulleen. Jakaessaan vaikean tunteensa vanhempansa kanssa, lapsi ja nuori saa varmuuden siitä, ettei ole hätää, ei ole vaarallista pelätä ja kaikista asioista sekä tunteista voi läheisilleen puhua. On tärkeää, että lapsi ja nuori saa ikätasonsa mukaisia