Siirry pääsisältöön

Tekstit

Keitä ajattelin tänään?

Kevään aikana lähiympäristö on tullut entistäkin tutummaksi. Koirien ulkoiluttaminen, pienet kävelyretket kokousten välillä ja lenkkeily kotikulmilla ovat rytmittäneet päiviäni. Tutut ihmiset ja paikat ovat tuntuneet erilaisilta kuin aiemmin. Olen pysähtynyt ajattelemaan ihmisiä, joiden elämästä en tiedä juuri mitään.

Ajattelin nuorukaista, joka kävelee paljon. Hänellä on ulkoiluasu, lenkkikengät ja lippis. Hänen askeleensa on pitkä ja määrätietoinen. Luulen, että hän kävelee paljon, ja usein. Kohdatessa hän katsoo eteenpäin, ei vastaantulijaan. Kysyn mielessäni, mahtaako hän olla yksinäinen. Onko jossakin joku, joka joskus kulkisi hänen kanssaan?


Ajattelin vanhusta, joka ulkoiluttaa pientä harmaanväristä koiraansa. Hänkin kulkee usein, ja itselleen tuttuja, samoja reittejä. Hän katsoo innolla vastaantulijaa, hymyilee jo kaukaa, ja aloittaa keskustelun heti, kun se on mahdollista. Hänellä on paljon puhuttavaa, ja koirista on helppo aloittaa. Ollakseni rehellinen, jos pystyn ennakoimaan …
Uusimmat tekstit

Rinta rottingilla yhteistyöhön

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE oli yksi hallituksen kärkihankkeista vuosina 2016–2018. Hankkeessa keskityttiin lasten, nuorten ja perheiden palveluiden yhteensovittamiseen ja toisaalta palvelujen oikea-aikaisuuteen ja parempaan saatavuuteen. LAPE-muutosohjelman myötä myös seurakuntien on tarkoitus nousta entistä selvemmin julkisen palvelujärjestelmän yhdeksi palveluita tuottavaksi osaksi. Nyt käsissämme onkin uunituoretta tutkimustietoa siitä, miten seurakunnat ovat tämänhetkisen moniammatillisen yhteistyön kokeneet.

Anna-Maria Jurvan ja Maarit Tuomikon ”Tehtäis yhdessä työtä – Kehittämisehdotuksia lapsi- ja perhelähtöisen yhdyspintatyöskentelyn vahvistamiseksi seurakuntatoimijoiden näkökulmasta -YAMK-opinnäytetyönä oli kehittämishanke, jossa tavoitteena oli luoda Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Siun sotelle kehittämisehdotuksia, joilla voitaisiin parantaa lapsi- ja perhelähtöistä yhdyspintatyöskentelyä seurakuntatoimijoiden näkökulmasta tuod…

Terveisiä päiväkodin ja perhekerhon tutuille ohjaajille

Terveisiä meiltä kotoa! <3
Neljän seinän sisältä.  
Meillä on teitä ikävä. 
Täällä me olemme. Koko perhe. Isot ja pienet. 
Neljän lapsen leikit, laulut, riemut ja riidat täyttävät nyt kodin. 
Täällä me olemme. Väsyvät vanhemmat ja kyselevät lapset. 
Me sama perhe, joka avasi aamuisin päiväkodin ja perhekerhon oven innolla ja iloiten. 
Me sama perhe, jonka lapset riemuiten juoksivat teitä halaamaan. 
Me sama perhe, jonka äiti on saanut voimia ja turvaa teistä ammattilaisista. 
Me sama perhe, joka sai rohkaisua ja vertaisuutta ryhmissänne. 

Mutta nyt te olette siellä ja me täällä. 
Olisi hienoa kuulla äänenne ja nähdä kuvanne.
Me täällä ajattelemme teitä, puhumme teistä ja kaipaamme teitä. 
Mitä te teette? 
Miten te voitte?
Mietittekö mitä meille kuuluu tai mitä me teemme?

Meillä on teitä ikävä. 
Haluaisimme kuulla ääntänne ja nähdä kuvanne. 
Mielellämme kertoisimme teille myös leikeistämme, leluistamme ja ajatuksistamme.  Odotamme sitä hetkeä, jolloin tämä outo aika on ohi ja pääsemme taas päiväkotii…

Koskettavat värit

Kirkkovuoden juhliin värit liittyvät oleellisesti. Violetti, musta ja valkoinen kuljettavat katumuksesta ja surusta pääsiäisen iloon ja valoon. Pääsiäisen väreistä kumpuavaa symboliikkaa voi toteuttaa ilmiölähtöisesti kasvua ja uutta elämää havainnoimalla ja tutkimalla.

Lasten kasvattamat vehnänorasruohot tai herneenversot herättävät pohtimaan ja oivaltamaan kasvun ihmettä siemenestä taimeksi. Digikameraan kiinnitetyn luupin avulla voi olla jännittävää ottaa yksityiskohtaisia mikrovalokuvia silmuilla ja oraalla olevasta luonnosta sekä kevään ensimmäisistä hyönteisistä. "Kauneus on katsojan silmissä", sanotaan. Olisikin mielenkiintoista koota mediataidenäyttely näistä valokuvista, jotka ilmentävät lapsen tapaa löytää estetiikkaa elinympäristöstään.

Jos lapsilla ei vielä ole paljon sanavarastoa ja käsitteitä, he voivat ilmaista ajatuksiaan toimien, luoden itse. Yksi tavoista, leikin lisäksi, on kokeileva kuvataide. Instrumentaalimusiikki tai laulupiirtäminen maalaamisen lomas…

Ainutlaatuinen kevät - vauvaunelma poikkeusoloissa

Tähän kevääseen ja kesään liittyy monessa perheessä isoja haaveita ja suunnitelmia. Monet odottavat kevät- tai kesähäitä, syntymäpäiviä, ristiäisiä, rippi- ja ylioppilasjuhlia. Näitä kaikkia yhteisöllisiä tapahtumia joudutaan miettimään nyt aivan uudesta näkökulmasta. Monet juhlat siirtyvät tai on jo siirretty syksyyn tai ensi vuoteen.

Eräs ryhmä, joka ei voi muuttaa suunnitelmaan ovat vauvaperheet. Koronakevään keskellä iloitaan syntymän ihmeestä päivittäin. Erityisen herkkää tämä aika on esikoistaan odottaville. Vauvan syntymä on aina jännittävä ja unohtumaton kokemus. Millaisia tunteita se herättää nyt, kun synnytysosastotkin ovat poikkeusolojen keskellä.

Miten vauvan ensihetkissä rakennetaan nyt levollista varhaista vuorovaikutusta vanhempien ja lapsen välille? Miten puolisot tukevat ja rohkaisevat toisiaan? Kuka valaa luottamusta ja levollisuutta, kun mieli on levoton ja huolissaan?

"Herra, sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä ol…

Sinulle, joka koet, ettet riitä

"Päästä irti. Lopeta." "Sä oot ihan idiootti!" Lasten riitely ja huuto kuuluu suljetun oven läpi. Yrität keskittyä siihen, mitä työkaverisi sanoo videopalaverissa, kirjoittaa ylös sopimaanne ja samanaikaisesti kuunnella, mihin suuntaan lasten riitely menee. Kuulet lähestyviä askeleita ja joku raottaa ovea. Huokaiset syvään, suljet läppärin kameran ja käännyt katsomaan, kuka lapsista on oven takana tällä kertaa. Katsot kelloa ja tajuat, että lasten etäkoulun ruokatunti on jo alkanut. Toissapäiväinen makaronilaatikko ei saa lapsia innostumaan, mutta muutakaan ei ole nyt tarjolla.

Kiität mielessäsi opettajien taidolla ja huolella järjestämiä aamupäivän oppitunteja. Kaksi tuntia tehokasta työskentelyaikaa sinulle. Aamupalat sujuvat sähköposteihin vastatessa, ruokaa laittaessa puhut työpuhelua, koiraa ulkoiluttaessa pidät viikkopalaveria ja päivän ensimmäisessä videopalaverissa tajuat, että olet unohtanut harjata hiuksesi. Lupaat lapsille, että tämä lounastunti on puhe…

Toivoa

On tämä kummallinen, tämä kevät, jota nyt elämme erilaisten rajoitusten, kysymysten ja pelkojenkin keskellä. Karanteeniajat tuntuvat pitenevät, koulut pysyvät kiinni, Uudenmaan maakunnan rajoilla poliisit vahtivat liikennettä ja kyselevät matkan tarpeellisuutta. Toiset istuvat luurit korvilla ja paiskivat etätöitä, toiset pohtivat miten selviävät vuokran ja laskujen maksusta pakkoloman aikana, lapset ja nuoret yrittävät selviytyä koulutehtävistä koti- ja epäopetuksen turvin, vanhusten yksinäisyys syvenee entisestään. Seinät meinaavat kaatua päälle ja hermoja kiristää. Herra armahda meitä!

Kärsimyslistaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkälle, mutta siitä huolimatta pitäisi jaksaa katsoa eteenpäin ja pitää toivoa yllä. Mitä voimme ja saamme toivoa?

Toivo on tunne, mikä suuntaa tulevaan. Se on odotusta tai uskoa, että jotakin myönteistä voi tapahtua ja asiat voisivat muuttua parempaan. Mitä se kenellekin tarkoittaa on luonnollisesti hyvin yksilöllistä. Toivoa siitä, että lumisade lakkais…