Siirry pääsisältöön

Kirkon perheneuvonta palvelee monimuotoisia perheitä ja pareja

Ovessa roikkuva puinen kyltti, jossa lukee Open - Auki.

Kirkon perheneuvonnan arvoina ovat usko, toivo ja rakkaus. Näiden pohjalta kirkon perheneuvonnassa tuetaan kaikenlaisia pareja ja perheitä näkemään itsensä ja toisensa arvokkaina ja hyväksyttyinä. Kirkon perheneuvonnan perustehtävänä on Kohtaaminen kantaa – Kirkon perheneuvonnan suunta vuoteen 2022 -asiakirjan mukaisesti ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen kohtaamalla ihmiset sielunhoidollisen ja terapeuttisen keskustelun avulla parisuhteen ja perheen eri vaiheissa sekä kriisitilanteissa. Kaikessa kirkon työssä sitoudutaan ihmisten väliseen tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen. Perheneuvonnassa tämä sitoutuminen näkyy yksilön ja hänen rajojensa kunnioittamisena niin fyysisellä, henkisellä, hengellisellä, emotionaalisella, seksuaalisella kuin sosiaalisella tasolla.

Työntekijää ohjaa ammattietiikka 

Perheneuvonnan työntekijä on tekemisissä ihmiselämän herkkyyden ja haavoittuvuuden kanssa ja voi toiminnallaan vaikuttaa merkittävästi yksilön ja perheen elämään. Perheneuvonnan työntekijän tulee olla syvästi tietoinen työhönsä liittyvästä eettisestä vastuusta perheneuvontatyön ammattilaisena suhteessa asiakkaaseen, työyhteisöön ja kirkkoon työnantajana. Kirkkohallituksen hyväksymä Perheneuvonnan etiikka –asiakirja tukee työntekijöitä ja työnantajia eettisissä pohdinnoissa ja kysymyksissä. 

Kirkon perheneuvonnassa käy monenlaisia perheitä erilaisissa yksilön, parin ja perheen asioissa. Kirkon perheneuvojat ovat ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita ja kolmevuotisen erityiskoulutuksen käyneitä. Perheneuvonnan erityiskoulutuksessa vahvistetaan sekä sielunhoidollista että terapeuttista osaamista. Yhdenvertaisuus sekä elämän monipuolisuuden kohtaamiseen liittyvät taidot ovat ohjaavina periaatteina kaikissa koulutuksen osa-alueissa. 

Kirkon perheneuvonta on avointa kaikenlaisille ihmisille sukupuoleen, rotuun, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Perheneuvonnan asiakkaista 26 prosenttia elää avosuhteessa, 58 prosenttia avioliitossa, kahdeksan prosenttia on eronneita ja seitsemän prosenttia naimattomia. Asiakkaista 23 prosentilla ei ole lapsia. 

Perheneuvonnassa on sitouduttu laadukkaaseen, ammatilliseen, luottamukselliseen ja asiakkaalle maksuttomaan tukeen alueellisesti mahdollisimman kattavasti. Yli puolella perheasiain neuvottelukeskuksista on ostopalvelusopimuksia kuntien tai kuntayhtymien kanssa. Kirkon perheneuvonnassa on pystytty reagoimaan myös muuttuneeseen toimintaympäristöön ja tarjoamaan ammatillista keskusteluapua korona-aikaan myös virtuaalisesti. Perheasiain neuvottelukeskuksia on 40 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Suurimpina tulosyinä ovat vuorovaikutusongelmat sekä erokysymykset. 

Kirkon perhekäsitys on laaja 

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivoissa puhutaan kirkon laajasta perhekäsityksestä. Sen mukaan ihminen itse määrittelee, ketä hänen perheeseensä kuuluu. Perinteinen ydinperhe on edelleen mahdollinen ja hyvä heille, joille se on oikeasti mahdollinen. Vaatimusta ja mittaa siitä ei saa tehdä. Perhelähtöisessä seurakunnassa ihmistä tuetaan suhteessa itseen, toiseen, luomakuntaan ja Jumalaan. Seurakunnassa jokainen ihminen kohdataan kunnioittavasti ja hyväksyen kristillisen ihmiskäsityksen mukaisesti.  

Jarmo Kokkonen, johtaja, Kirkkohallitus

Sari-Annika Pettinen, johtava asiantuntija, Kirkkohallitus

Anne Anttonen, perheneuvonnan erityiskoulutuksen asiantuntija, Kirkkohallitus


(kuva: analogicus / Pixabay)

Kommentit

  1. Kirkon perheneuvonnan tarjoama apu erityisesti sateenkaareville ihmisille, olisi todella tärkeää nostaa ko.ryhmän tietoisuuteen kaikilla käytössä olevilla keinoilla. Se valaisisi myös evlut. kirkon kokonaiskuvaa sateenkaari-ihmisten, ja heidän ihmisoikeuksiaan puolustavien silmissä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuskasvatus on johtamistekoja

Kuvalähde: woodleywonderworks Varhaiskasvatuksen keskeisenä tehtävänä on tukea ja edistää lasten elinikäistä oppimista, yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa jokaisen kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. Lisäksi varhaiskasvatuksen tulee tukea jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä varmistaa niitä tukevat olosuhteet ja oppimisympäristöt. On hyvä pysähtyä pohtimaan jääkö näistä jotain toteutumatta, jos katsomuskasvatukselle asetetut tavoitteet jäävät toteutumatta. Katsomuskasvatuksen johtamisen tulee olla osa varhaiskasvatuksen pedagogisen johtamisen kokonaisuutta, jonka avulla nivotaan kielet, kulttuurit ja katsomukset yhteen. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisun monet muodot avartavat yksilöiden ymmärrystä antaen ajattelulle ja oppimiselle rakennuspalikoita, linkittyen osaksi vasun laaja-alaisen osaamisen aluetta. Katsomuskasva...

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle: 1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pi...

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toimi...