Kirkon perheneuvonnan arvoina ovat usko, toivo ja rakkaus. Näiden pohjalta kirkon perheneuvonnassa tuetaan kaikenlaisia pareja ja perheitä näkemään itsensä ja toisensa arvokkaina ja hyväksyttyinä. Kirkon perheneuvonnan perustehtävänä on Kohtaaminen kantaa – Kirkon perheneuvonnan suunta vuoteen 2022 -asiakirjan mukaisesti ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen kohtaamalla ihmiset sielunhoidollisen ja terapeuttisen keskustelun avulla parisuhteen ja perheen eri vaiheissa sekä kriisitilanteissa. Kaikessa kirkon työssä sitoudutaan ihmisten väliseen tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen. Perheneuvonnassa tämä sitoutuminen näkyy yksilön ja hänen rajojensa kunnioittamisena niin fyysisellä, henkisellä, hengellisellä, emotionaalisella, seksuaalisella kuin sosiaalisella tasolla.
Työntekijää ohjaa ammattietiikka
Perheneuvonnan työntekijä on tekemisissä ihmiselämän herkkyyden ja haavoittuvuuden kanssa ja voi toiminnallaan vaikuttaa merkittävästi yksilön ja perheen elämään. Perheneuvonnan työntekijän tulee olla syvästi tietoinen työhönsä liittyvästä eettisestä vastuusta perheneuvontatyön ammattilaisena suhteessa asiakkaaseen, työyhteisöön ja kirkkoon työnantajana. Kirkkohallituksen hyväksymä Perheneuvonnan etiikka –asiakirja tukee työntekijöitä ja työnantajia eettisissä pohdinnoissa ja kysymyksissä.
Kirkon perheneuvonnassa käy monenlaisia perheitä erilaisissa yksilön, parin ja perheen asioissa. Kirkon perheneuvojat ovat ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita ja kolmevuotisen erityiskoulutuksen käyneitä. Perheneuvonnan erityiskoulutuksessa vahvistetaan sekä sielunhoidollista että terapeuttista osaamista. Yhdenvertaisuus sekä elämän monipuolisuuden kohtaamiseen liittyvät taidot ovat ohjaavina periaatteina kaikissa koulutuksen osa-alueissa.
Kirkon perheneuvonta on avointa kaikenlaisille ihmisille sukupuoleen, rotuun, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Perheneuvonnan asiakkaista 26 prosenttia elää avosuhteessa, 58 prosenttia avioliitossa, kahdeksan prosenttia on eronneita ja seitsemän prosenttia naimattomia. Asiakkaista 23 prosentilla ei ole lapsia.
Perheneuvonnassa on sitouduttu laadukkaaseen, ammatilliseen, luottamukselliseen ja asiakkaalle maksuttomaan tukeen alueellisesti mahdollisimman kattavasti. Yli puolella perheasiain neuvottelukeskuksista on ostopalvelusopimuksia kuntien tai kuntayhtymien kanssa. Kirkon perheneuvonnassa on pystytty reagoimaan myös muuttuneeseen toimintaympäristöön ja tarjoamaan ammatillista keskusteluapua korona-aikaan myös virtuaalisesti. Perheasiain neuvottelukeskuksia on 40 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Suurimpina tulosyinä ovat vuorovaikutusongelmat sekä erokysymykset.
Kirkon perhekäsitys on laaja
Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivoissa puhutaan kirkon laajasta perhekäsityksestä. Sen mukaan ihminen itse määrittelee, ketä hänen perheeseensä kuuluu. Perinteinen ydinperhe on edelleen mahdollinen ja hyvä heille, joille se on oikeasti mahdollinen. Vaatimusta ja mittaa siitä ei saa tehdä. Perhelähtöisessä seurakunnassa ihmistä tuetaan suhteessa itseen, toiseen, luomakuntaan ja Jumalaan. Seurakunnassa jokainen ihminen kohdataan kunnioittavasti ja hyväksyen kristillisen ihmiskäsityksen mukaisesti.
Jarmo Kokkonen, johtaja, Kirkkohallitus
Sari-Annika Pettinen, johtava asiantuntija, Kirkkohallitus
Anne Anttonen, perheneuvonnan erityiskoulutuksen asiantuntija, Kirkkohallitus
(kuva: analogicus / Pixabay)
Kirkon perheneuvonnan tarjoama apu erityisesti sateenkaareville ihmisille, olisi todella tärkeää nostaa ko.ryhmän tietoisuuteen kaikilla käytössä olevilla keinoilla. Se valaisisi myös evlut. kirkon kokonaiskuvaa sateenkaari-ihmisten, ja heidän ihmisoikeuksiaan puolustavien silmissä.
VastaaPoista