Siirry pääsisältöön

Toivoa

Tyttö kävelee luonnossa ja katsoo lumisia puita

On tämä kummallinen, tämä kevät, jota nyt elämme erilaisten rajoitusten, kysymysten ja pelkojenkin keskellä. Karanteeniajat tuntuvat pitenevät, koulut pysyvät kiinni, Uudenmaan maakunnan rajoilla poliisit vahtivat liikennettä ja kyselevät matkan tarpeellisuutta. Toiset istuvat luurit korvilla ja paiskivat etätöitä, toiset pohtivat miten selviävät vuokran ja laskujen maksusta pakkoloman aikana, lapset ja nuoret yrittävät selviytyä koulutehtävistä koti- ja epäopetuksen turvin, vanhusten yksinäisyys syvenee entisestään. Seinät meinaavat kaatua päälle ja hermoja kiristää. Herra armahda meitä!

Kärsimyslistaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkälle, mutta siitä huolimatta pitäisi jaksaa katsoa eteenpäin ja pitää toivoa yllä. Mitä voimme ja saamme toivoa?

Toivo on tunne, mikä suuntaa tulevaan. Se on odotusta tai uskoa, että jotakin myönteistä voi tapahtua ja asiat voisivat muuttua parempaan. Mitä se kenellekin tarkoittaa on luonnollisesti hyvin yksilöllistä. Toivoa siitä, että lumisade lakkaisi yön aikana, että orkidea alkaisi kukkia, että pysyisin terveenä, että voittaisin lotossa, että joku halaisi. Toivon tunne on aika häilyvä, epämääräinen, joskus vahva ja joskus melkein kadoksissa.

Mitä voi tehdä, jos tuntuu toivottomalta? Miten säilyttää toivo vaikeina aikoina?

Toivo on usein toisissa ihmisissä. Jokainen meistä voi ajoittain huonosti, käpertyy pimeään tilaan ja kaipaa toista ihmistä, joka näkee pidemmälle, mihin itse sillä hetkellä kykenee. Kun pimeä ottaa liikaa valtaa, on tosi tärkeää, että joku lähellä oleva uskaltaa astua toisen toivottomuusteen ja tuoda valoa. Tärkeintä eivät ole hienot sanat, vaan turvallinen läsnäolo. Omasta pahasta olosta kertominen ja avun hakeminen on se tärkeä hetki, jolloin ihminen kurottautuu toivoon, siihen, että asiat voisivat olla paremmin.

Entäs nyt kun olemme karanteenissa emmekä voi tavata meille tärkeitä ihmisiä. Verkkoyhteys tai puhelu ei ole sama kuin kädestä kiinni pitäminen, pään silittäminen, sylissä istuminen, suukko tai halaaminen.

Minä löydän toivon kipinöitä usein luonnosta, laiturilla tai rantakivillä istuskellessa katsellen järven selälle, tai istuessa nuotion äärellä tulen ritinää kuunnellessa. Rauhassa istuskellessa mieli rauhoittuu, asiat saa uusia mittasuhteita ja alkaa nähdä valoa pimeyksien reunoilla. Yritän myös löytää edes yhden asian mistä voin olla kiitollinen juuri nyt. Maanantai-iltana perhemiitin jälkeen menin ikävissäni istumaan rannalle. Minulle toivon kipinöitä antoi vapaana lainehtiva vesi rantakivien välissä. Se oli lupaus kesästä, lisääntyvästä lämmöstä ja valosta. Kesällä kaikki on toisin. Se oli minulle valoa pimeyksien reunoilla.

Jokaiseen päivään sisältyy jotakin hyvää ja kaunista. Pitää vain löytää se. Mistä sinä voi olla kiitollinen juuri nyt, tänään, tällä viikolla?

Ole läsnä tässä hetkessä ja löydä asia, joka antaa sinulle hyvää mieltä, iloa ja toivoa. Ota siitä kuva ja lähetä toivon kipinä eteenpäin. Hyvää matkaa kohti pääsiäistä, sitä siunauksen valoa, joka hohtaa meille tyhjältä ristiltä.

Sirpa Syrjä
asiantuntija, nuorisotyö
Kirkon kasvatus ja perheasiat

kuva: Unsplash / Tim Gouw

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuskasvatus on johtamistekoja

Kuvalähde: woodleywonderworks Varhaiskasvatuksen keskeisenä tehtävänä on tukea ja edistää lasten elinikäistä oppimista, yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa jokaisen kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. Lisäksi varhaiskasvatuksen tulee tukea jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä varmistaa niitä tukevat olosuhteet ja oppimisympäristöt. On hyvä pysähtyä pohtimaan jääkö näistä jotain toteutumatta, jos katsomuskasvatukselle asetetut tavoitteet jäävät toteutumatta. Katsomuskasvatuksen johtamisen tulee olla osa varhaiskasvatuksen pedagogisen johtamisen kokonaisuutta, jonka avulla nivotaan kielet, kulttuurit ja katsomukset yhteen. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisun monet muodot avartavat yksilöiden ymmärrystä antaen ajattelulle ja oppimiselle rakennuspalikoita, linkittyen osaksi vasun laaja-alaisen osaamisen aluetta. Katsomuskasvatus

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle: 1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pi

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät