Siirry pääsisältöön

Ainutlaatuinen kevät - vauvaunelma poikkeusoloissa

Pieni vauva katselee ihmetellen ylöspäin

Tähän kevääseen ja kesään liittyy monessa perheessä isoja haaveita ja suunnitelmia. Monet odottavat kevät- tai kesähäitä, syntymäpäiviä, ristiäisiä, rippi- ja ylioppilasjuhlia. Näitä kaikkia yhteisöllisiä tapahtumia joudutaan miettimään nyt aivan uudesta näkökulmasta. Monet juhlat siirtyvät tai on jo siirretty syksyyn tai ensi vuoteen.

Eräs ryhmä, joka ei voi muuttaa suunnitelmaan ovat vauvaperheet. Koronakevään keskellä iloitaan syntymän ihmeestä päivittäin. Erityisen herkkää tämä aika on esikoistaan odottaville. Vauvan syntymä on aina jännittävä ja unohtumaton kokemus. Millaisia tunteita se herättää nyt, kun synnytysosastotkin ovat poikkeusolojen keskellä.

Miten vauvan ensihetkissä rakennetaan nyt levollista varhaista vuorovaikutusta vanhempien ja lapsen välille? Miten puolisot tukevat ja rohkaisevat toisiaan? Kuka valaa luottamusta ja levollisuutta, kun mieli on levoton ja huolissaan?

"Herra, sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä" Ps. 139: 13

Liisa Välilä
asiantuntija
Kirkon kasvatus ja perheasiat



Tässä erään esikoistaan odottavan perheen ajatuksia huhtikuussa 2020

"Aurinko paistaa olohuoneeseen. Istumme vierekkäin ja juttelemme toukokuussa syntyvälle lapsellemme. Silittelemme vatsaa ja tunnemme pienet pontevat potkut.

Katselemme ikkunasta, linnut rakentavat pesiään ja luonto herää uuteen vihreään kevääseen.  Silti tämä kevät on kuitenkin aivan erilainen.

Esikoistamme odottavina laskemme tarkasti viikkoja ja päiviä. Tämän kevään piti olla meille unelmiemme täyttymys. Meistä kahdesta on tulossa perhe, ja saamme pian syliimme odotetun pienen vauvamme.

Nyt tämän onnemme keskellä olemme samaan aikaan hädissämme. Mitä korona-kevään aikana vielä tapahtuu. Vaikuttaako epidemia vauvaan, entä odottavaan äitiin, koko perheeseen? Missä voi synnyttää turvallisesti? Uskallammeko käydä neuvolassa? Saammeko järjestettyä kastejuhlan, milloin kummit ja isovanhemmat pääsevät tutustumaan vauvaa?

Kuka hälventäisi pelkojamme ja vastaisi kysymyksiimme? Me ensimmäistä vauvaamme odottavat, ainutlaatuisessa elämäntilanteessa olevat, olemme kysymystemme keskellä melko yksin. Siitä kertovat myös monet some-ryhmien keskustelut. Onneksi nämä vertaisryhmät antavat meille kokemuksen yhteisestä kokemuksesta, kun ketään emme voi nyt tavata.

Kiitos pieni vauvamme, joka pidät meidät kiinni elämässä. Tunnistatko sinä, miten me olemme huolissamme? Onneksi mukanamme ovat isovanhemmat ja ystävät. He kysyvät kuulumisiamme ja rohkaisevat, kun me huolestumme. Tiedämme, että he muistavat meitä iltarukouksissaan.

Keväällä aloitimme perhevalmennuksen ja innostuksella valmistauduimme synnytykseen ja esikoisen syntymään. Miten turvalliselta tuntuikaan astua neuvolan tutun terveydenhoitajan huoneeseen, katsoa hänen rauhallisiin silmiinsä ja kuulla lohduttavat sanat: Kaikki on hyvin! Nyt poikkeusoloissa paikat ja henkilöt vaihtuivat. Perhevalmennukset ovat päättyneet. Seuraamme synnytyssairaalan sivuja, joissa ohjeet muuttuvat päivittäin. Pääsemmekö synnyttämään yhdessä? Saako isä vauvaa syliinsä?

Kaiken keskellä elämme vauvakuplassa ja odotuksessa. Tämä kevät on meille tärkeä ja ainutlaatuinen. Uusi elämämme, pieni ihmeemme potkii taas. Siunaa Taivaan Isä meitä kaikkia!"

Anniina ja Mikael sekä vauva 
#toukokuiset2020

kuva: Michael Podger / Unsplash

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät

Seitsemän syytä, miksi seurakuntien kannattaa tehdä sopimuksia perhekeskustoiminnasta

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta aloitti vuoden alussa lounastreffit-toiminnan. Kyse on perinteisestä perhekerhosta, jossa keskiössä on yhdessä ruoan laittaminen sekä vertaistoiminta. Erojakin normitoimintaan löytyy. Kerhoa pitää muutama vapaaehtoinen vanhempi ja työntekijöiden rooli on kerhon tukemisessa. Rahoitus toimintaan mahdollistuu seurakunnan ESR-hankkeen kautta. Isoin poikkeus perustoimintaan kuitenkin on, että kerhoa ei järjestetä seurakunnan tiloissa, vaan kaupungin yhteisessä perheiden kohtaamispaikassa. Jo toiminnan alkumetreillä uudenlainen toiminta on tuottanut monenlaista hyvää. Toimintaa on ollut suunnittelemassa muitakin yhteistyötahoja, ja toimintaan on löytänyt mukaan sellaisiakin perheitä, jotka eivät muuten seurakunnan toimintaan ole löytäneet. Tulevaisuuden linja toiminnassa on ehkä entistä enemmän astuminen pois omista poteroista kohti yhteisiä toimitiloja ja rakenteita.  Seurakunnat ovat osallistuneet lapsi- ja perhepalveluiden yhteensovittamiseen eli LAPEe

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua

Kun tapaat itsellesi vieraan yhteistyökumppanin ja hän kertoo sinulle uuden näkökulman tuttuun asiaan, kuinka reagoit? Tuntuuko uusi ajatus hämmentävältä tai ehkä jopa väärältä? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa? Se, miten suhtaudut uuteen, erilaiseen ajatteluun, vaikuttaa osaltaan siihen, millaiseksi yhteistyö uuden ihmisen kanssa muotoutuu.  Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä uudessa näkökulmassa voisi olla kiinnostavaa ja kiehtovaa, varsinkin, jos huomaat näkökulman hieman ärsyttävän sinua.  Saatat huomata, että näkökulma auttaa sinua näkemään itsellesi tutun asian eri tavalla. Parhaimmillaan voi syntyä oivallusta, innostumista ja uuden oppimista. Tätä uuden näkemistä voi viedä vielä askeleen pidemmälle. Voit jakaa ajatuksen ja oivalluksen yhteistyökumppanillesi ja haastaa häntä hänen ajattelussaan. Näin vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteisiä oivalluksia ja oppimista. Utelias ja kiinnostunut asenne toisen erilaista ajattelua kohtaan edellyttää luottamusta. Luottamusta taas syntyy s