Siirry pääsisältöön

Ainutlaatuinen kevät - vauvaunelma poikkeusoloissa

Pieni vauva katselee ihmetellen ylöspäin

Tähän kevääseen ja kesään liittyy monessa perheessä isoja haaveita ja suunnitelmia. Monet odottavat kevät- tai kesähäitä, syntymäpäiviä, ristiäisiä, rippi- ja ylioppilasjuhlia. Näitä kaikkia yhteisöllisiä tapahtumia joudutaan miettimään nyt aivan uudesta näkökulmasta. Monet juhlat siirtyvät tai on jo siirretty syksyyn tai ensi vuoteen.

Eräs ryhmä, joka ei voi muuttaa suunnitelmaan ovat vauvaperheet. Koronakevään keskellä iloitaan syntymän ihmeestä päivittäin. Erityisen herkkää tämä aika on esikoistaan odottaville. Vauvan syntymä on aina jännittävä ja unohtumaton kokemus. Millaisia tunteita se herättää nyt, kun synnytysosastotkin ovat poikkeusolojen keskellä.

Miten vauvan ensihetkissä rakennetaan nyt levollista varhaista vuorovaikutusta vanhempien ja lapsen välille? Miten puolisot tukevat ja rohkaisevat toisiaan? Kuka valaa luottamusta ja levollisuutta, kun mieli on levoton ja huolissaan?

"Herra, sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä" Ps. 139: 13

Liisa Välilä
asiantuntija
Kirkon kasvatus ja perheasiatTässä erään esikoistaan odottavan perheen ajatuksia huhtikuussa 2020

"Aurinko paistaa olohuoneeseen. Istumme vierekkäin ja juttelemme toukokuussa syntyvälle lapsellemme. Silittelemme vatsaa ja tunnemme pienet pontevat potkut.

Katselemme ikkunasta, linnut rakentavat pesiään ja luonto herää uuteen vihreään kevääseen.  Silti tämä kevät on kuitenkin aivan erilainen.

Esikoistamme odottavina laskemme tarkasti viikkoja ja päiviä. Tämän kevään piti olla meille unelmiemme täyttymys. Meistä kahdesta on tulossa perhe, ja saamme pian syliimme odotetun pienen vauvamme.

Nyt tämän onnemme keskellä olemme samaan aikaan hädissämme. Mitä korona-kevään aikana vielä tapahtuu. Vaikuttaako epidemia vauvaan, entä odottavaan äitiin, koko perheeseen? Missä voi synnyttää turvallisesti? Uskallammeko käydä neuvolassa? Saammeko järjestettyä kastejuhlan, milloin kummit ja isovanhemmat pääsevät tutustumaan vauvaa?

Kuka hälventäisi pelkojamme ja vastaisi kysymyksiimme? Me ensimmäistä vauvaamme odottavat, ainutlaatuisessa elämäntilanteessa olevat, olemme kysymystemme keskellä melko yksin. Siitä kertovat myös monet some-ryhmien keskustelut. Onneksi nämä vertaisryhmät antavat meille kokemuksen yhteisestä kokemuksesta, kun ketään emme voi nyt tavata.

Kiitos pieni vauvamme, joka pidät meidät kiinni elämässä. Tunnistatko sinä, miten me olemme huolissamme? Onneksi mukanamme ovat isovanhemmat ja ystävät. He kysyvät kuulumisiamme ja rohkaisevat, kun me huolestumme. Tiedämme, että he muistavat meitä iltarukouksissaan.

Keväällä aloitimme perhevalmennuksen ja innostuksella valmistauduimme synnytykseen ja esikoisen syntymään. Miten turvalliselta tuntuikaan astua neuvolan tutun terveydenhoitajan huoneeseen, katsoa hänen rauhallisiin silmiinsä ja kuulla lohduttavat sanat: Kaikki on hyvin! Nyt poikkeusoloissa paikat ja henkilöt vaihtuivat. Perhevalmennukset ovat päättyneet. Seuraamme synnytyssairaalan sivuja, joissa ohjeet muuttuvat päivittäin. Pääsemmekö synnyttämään yhdessä? Saako isä vauvaa syliinsä?

Kaiken keskellä elämme vauvakuplassa ja odotuksessa. Tämä kevät on meille tärkeä ja ainutlaatuinen. Uusi elämämme, pieni ihmeemme potkii taas. Siunaa Taivaan Isä meitä kaikkia!"

Anniina ja Mikael sekä vauva 
#toukokuiset2020

kuva: Michael Podger / Unsplash

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla.

Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton.

Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle:

1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pinnan alle…

Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus ja sen ympärillä oleva uutisointi voi herättää lapsissa, nuorissa ja perheissä monenlaisia pelkoja.

Pelolla voi olla monia eri sävyjä ja asteita. Pelkäävän lapsen ja nuoren ajatuksia voi sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Pelottavia asioita ajatellessa pelon tunne vahvistuu ja elimistön pelkoreaktiot voimistuvat. Pelkäävän sydän voi tykyttää kiivaasti, hän voi hikoilla tai vatsa voi olla kipeä. Pelokas lapsi voi itkeä, piiloutua tai olla aggressiivinen. Pelko voi purkautua monin eri tavoin. Tällöin lapsi ja nuori kaipaa turvallista aikuista ja läheisyyttä. Vaikka pelko olisi ohimenevää, lasta tai nuorta ei saa jättää pelkonsa kanssa yksin.

Pelkäävä lapsi tai nuori kaipaa aikuisen kokemusta ja turvaa tunteiden ilmaisulleen. Jakaessaan vaikean tunteensa vanhempansa kanssa, lapsi ja nuori saa varmuuden siitä, ettei ole hätää, ei ole vaarallista pelätä ja kaikista asioista sekä tunteista voi läheisilleen puhua.

On tärkeää, että lapsi ja nuori saa ikätasonsa mukaisia vastau…

Nämä asiat ovat auttaneet meidän perhettämme, kun olemme olleet karanteenissa

Lapsemme sairauden takia olimme vuosia tilanteessa, jossa jokainen tavallinen flunssa vei lapsemme sairaalahoitoon. Käytännössä se tarkoitti sitä, että olimme ajoittain eristyksissä, jotta pystyimme varjelemaan lastamme. Poikkeustilanteesta tuli perheemme normaali arki ja opimme myös asioita, jotka auttoivat meitä jaksamaan ja elämään hyvää elämää.

1. Pidä huolta itsestäsi

Tee asioita, jotka lisäävät hyvää oloasi. Lue hetki kirjaa, mene metsälenkille, katso ohjelmaa tai tee kotijoogaa. Kaikki sinun hyvinvointiasi lisäävät asiat auttavat myös perhettänne.

2. Salli perheenjäsenillesi erilaiset tavat sopeutua tilanteeseen

Kun arki muuttuu yhtäkkiä toisenlaiseksi ja tulevaisuus on epävarma ja huolettaa, jokaisella meistä on erilaisia keinoja sopeutua tilanteeseen. Yksi kaipaa läheisyyttä, toinen puhetta ja kolmas haluaa toimia. Salli jokaiselle perheenjäsenelle erilaiset tavat käsitellä asiaa.

3. Kaikki tunteet ovat sallittuja

Uudenlainen tilanne herättää meissä kaikissa tunteita. Kaikenlai…