Siirry pääsisältöön

Aika seurakuntanuorena on elämän parasta aikaa


Juuri alkaneella nuorisotyön viikolla halutaan tukea nuorten mielenterveyttä ja muistuttaa nuorille suunnattujen palvelujen tärkeydestä. Yhteiskunnan toimivien palvelujen rinnalla tärkeitä ovat ne vapaa-ajan yhteisöt, joissa nuori voi rauhassa rakentaa käsitystä itsestään ja elämästään. Nuori seurakunta on tällainen yhteisö kymmenille tuhansille nuorille.

Nuorelle tekee hyvää tutustua erilaisiin ihmisiin. Asuinalueet ja koulut uhkaavat eriytyä yhä enemmän, perheiden elämänpiiri rajautuu helposti saman tulotason ja elämäntyylin kontakteihin. Vaikka keskiluokkaisten perheiden nuoret ovat nuoren seurakunnan enemmistönä, joukossa on myös heitä, jotka tuntevat köyhyyden ja vaatimattoman arjen. Mukana olevat varakkaiden perheiden lapset etsivät muiden tavoin ystävyyttä ja vapautta jatkuvasta elämän suorittamisesta.

Osalle nuorista on kipeän tarpeellista löytää paikka, jossa kukaan ei kysele menneisyyden perään. Mitä kaikkea on tehnyt tai jättänyt tekemättä. Rippikoulun voi käydä kaukana omalta paikkakunnalta. Sosiaalisesti puhtaan pöydän tilanteessa nuori saa itse määrittää sitä kuvaa, joka toisille hänestä muodostuu. Moni haluaa irti vanhoista rooleista ja mielikuvista.

Yläkouluikäinen kaipaa itsenäisyyttä. Kolme neljä vuotta itseä vanhemmat nuoret aikuiset ovat tärkeitä esikuvia ja roolimalleja. Isonen opettaa saunalaulut, jotka isän opettamina olisivat vaivaannuttavia. Isonen ohjaa siivoamaan eteistä, vaikka äiti kotona ei saa nuorta imuroimaan omaa huonetta edes jouluksi. Kokeneelta kerhonohjaajalta ensimmäistä kerhoryhmää aloittava nuori saa ne vinkit, joita hän eniten tarvitsee ollakseen annetun vastuun arvoinen. 

Toisaalta nuoren on hyvä nähdä, että seurakunnassa annetaan vastuuta ja luotetaan myös sellaisiin nuoriin, jotka ovat armottomia sähläreitä ja säätäjiä. Ei ole harvinaista, että koulun opettajien näkökulmasta kaikkein hankalimmat nuoret toimivat mieluusti ja moitteettomasti nuoressa seurakunnassa. Kokemus hyväksytyksi tulemisesta omana itsenään saa ihmisestä esiin hyvyyttä ja vastuullisuutta. Asiansa osaava työntekijä ei hylkää nuorta silloinkaan, kun nuori toimii väärin tai vahingoittaa toisia ja itseään. 

Nuorelle tekee hyvää tutustua monenkirjavaan hengellisyyteen ja kristillisyyteen. Osa seurakuntanuorista on uskossaan vahvoja, osa on agnostikkoja, osa ateisteja, ja moni ei osaa sanoa omasta uskostaan juuri mitään. Juuri näin on hyvä, vaikka aikuiset seurakuntalaiset saattavat säikähtää nuorta, jonka paidassa lukee ”Religion kills” (uskonto tappaa). Aitous on onnistuneen nuorisotyön ehdoton edellytys, ja hengellisyyden alueella korostuneen tärkeää.

Seurakuntanuorten isossa ryhmässä joku haluaa säästää seksin avioliittoa varten. Hänen ikätoverinsa on kokenut abortin. Joukossa on äskettäin kaapista tulleita ja heitä, jotka suvussaan ovat kuulleet homouden olevan sairautta. Yhteistä näkemystä tai moraalikoodistoa tärkeämpää on se, että jokainen vuorollaan saa puhua omasta kokemuksestaan ja elämäntarinastaan käsin niin, että toiset kuuntelevat aidosti. Aikuisten tehtävä on luoda rakenteet ja keskustelulle riittävästi aikaa.

Turvallisessa yhteisössä nuori saa halutessaan heittäytyä ja hullutella, yrittää ja erehtyä, riehua ja hiljentyä, itkeä ja nauraa, onnistua ja epäonnistua. Turvallisessa yhteisössä kiusaamiseen puututaan ja kannustavaa yhteishenkeä tietoisesti rakennetaan. Turvallisessa yhteisössä voi etsiä sanoja sille, mikä kaikki elämässä pelottaa ja ahdistaa. Parhaimmillaan yhteisö kannattelee häntä, joka on eniten kannattelun tarpeessa. Nuori seurakunta haluaa olla turvallinen yhteisö.

Jarmo Kokkonen
johtaja
Kirkon kasvatus ja perheasiatKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla.

Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton.

Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle:

1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pinnan alle…

Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus ja sen ympärillä oleva uutisointi voi herättää lapsissa, nuorissa ja perheissä monenlaisia pelkoja.

Pelolla voi olla monia eri sävyjä ja asteita. Pelkäävän lapsen ja nuoren ajatuksia voi sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Pelottavia asioita ajatellessa pelon tunne vahvistuu ja elimistön pelkoreaktiot voimistuvat. Pelkäävän sydän voi tykyttää kiivaasti, hän voi hikoilla tai vatsa voi olla kipeä. Pelokas lapsi voi itkeä, piiloutua tai olla aggressiivinen. Pelko voi purkautua monin eri tavoin. Tällöin lapsi ja nuori kaipaa turvallista aikuista ja läheisyyttä. Vaikka pelko olisi ohimenevää, lasta tai nuorta ei saa jättää pelkonsa kanssa yksin.

Pelkäävä lapsi tai nuori kaipaa aikuisen kokemusta ja turvaa tunteiden ilmaisulleen. Jakaessaan vaikean tunteensa vanhempansa kanssa, lapsi ja nuori saa varmuuden siitä, ettei ole hätää, ei ole vaarallista pelätä ja kaikista asioista sekä tunteista voi läheisilleen puhua.

On tärkeää, että lapsi ja nuori saa ikätasonsa mukaisia vastau…

Nämä asiat ovat auttaneet meidän perhettämme, kun olemme olleet karanteenissa

Lapsemme sairauden takia olimme vuosia tilanteessa, jossa jokainen tavallinen flunssa vei lapsemme sairaalahoitoon. Käytännössä se tarkoitti sitä, että olimme ajoittain eristyksissä, jotta pystyimme varjelemaan lastamme. Poikkeustilanteesta tuli perheemme normaali arki ja opimme myös asioita, jotka auttoivat meitä jaksamaan ja elämään hyvää elämää.

1. Pidä huolta itsestäsi

Tee asioita, jotka lisäävät hyvää oloasi. Lue hetki kirjaa, mene metsälenkille, katso ohjelmaa tai tee kotijoogaa. Kaikki sinun hyvinvointiasi lisäävät asiat auttavat myös perhettänne.

2. Salli perheenjäsenillesi erilaiset tavat sopeutua tilanteeseen

Kun arki muuttuu yhtäkkiä toisenlaiseksi ja tulevaisuus on epävarma ja huolettaa, jokaisella meistä on erilaisia keinoja sopeutua tilanteeseen. Yksi kaipaa läheisyyttä, toinen puhetta ja kolmas haluaa toimia. Salli jokaiselle perheenjäsenelle erilaiset tavat käsitellä asiaa.

3. Kaikki tunteet ovat sallittuja

Uudenlainen tilanne herättää meissä kaikissa tunteita. Kaikenlai…