Siirry pääsisältöön

Kysyvä ei tieltä eksy


Vaihdoin työpaikkaa äskettäin. Uusi työpaikka on uudessa kaupungissa, uusien työkavereiden ja uuden tehtävän parissa. Vaikka mielessäni olin miettinyt uusia kuvioita, en tietenkään voinut etukäteen tuntea tunteita, joihin muutos minut vei.

Kun menin ensimmäisenä aamuna uudelle työpaikalle, kuljin sinne bussilla ja metrolla. En ollut vuosiin matkustanut metrossa ja kaikki tuntui jännittävältä. Keskityin kuuntelemaan, milloin tulee pysäkkini jäädä pois. Työpaikalla kaikki oli uutta. Paljon minulle tuntemattomia ihmisiä, säätöä koneiden ja puhelimen kanssa, tiloihin tutustumista ja tehtävään perehtymistä.

Minut otettiin lämmöllä vastaan. Kanssani tultiin juttelemaan ja kysyttiin, kuinka olen sopeutunut. Kun tuli uusi tietokoneohjelma vastaan, sain heti apua.

Rutiinit ovat tärkeitä arkemme apuja. On hienoa, kun asioita voi tehdä rutiinilla, miettimättä liikaa. Asiat rullaavat omalla painollaan ja tuloksia syntyy. Jos tekeminen on liian rutinoitunutta, mieli alkaa vaeltaa. Tekeminen voi kyllästyttää ja turruttaa. Tylsyydestä voi syntyä uusia innovaatioita tai sitten turhautumista. Rutiinien rikkominen vie uuteen. On ajateltava mitä tekee. Jokainen askel on uusi askel. Jokainen kohtaaminen on uusi ja ainutlaatuinen.

Uusi työ on uusi vain hetken. Pian jalkani löytävät tutun reitin ja metromatka sujuu ilman keskittymistä. Pian tietokoneohjelmat ovat tuttuja ja niiden käyttö ei vaadi erityistä ajattelua. Mutta juuri nyt olen uuden äärellä ja voin oppia ja nähdä jotain, mitä en kohta enää näe. Juuri nyt energiani kuluu uusien rutiinien oppimiseen ja omaksumiseen. Voisiko tässä kaikessa olla jotain, mitä elämä minulle nyt opettaa? Tuntuu hyvältä olla omalla epämukavuusalueella turvallisesti. Nyt on se hetki, kun minun ei tarvitse osata. Nyt saan olla hämmentynyt, oppia uutta, kysellä kerta toisensa jälkeen ja saada apua. Voisinko ottaa tästä jotain mukaani myös tulevaisuuteen?

Sari-Annika Pettinen
Perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija, Kasvatus ja perheasiat, Kirkkohallitus

Kommentit

  1. Kiitos puhuttelevasta tekstistä! Kiitos sellaisesta kirkon äänestä, jonka keskiössä on kasvu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuskasvatus on johtamistekoja

Kuvalähde: woodleywonderworks Varhaiskasvatuksen keskeisenä tehtävänä on tukea ja edistää lasten elinikäistä oppimista, yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa jokaisen kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. Lisäksi varhaiskasvatuksen tulee tukea jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä varmistaa niitä tukevat olosuhteet ja oppimisympäristöt. On hyvä pysähtyä pohtimaan jääkö näistä jotain toteutumatta, jos katsomuskasvatukselle asetetut tavoitteet jäävät toteutumatta. Katsomuskasvatuksen johtamisen tulee olla osa varhaiskasvatuksen pedagogisen johtamisen kokonaisuutta, jonka avulla nivotaan kielet, kulttuurit ja katsomukset yhteen. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisun monet muodot avartavat yksilöiden ymmärrystä antaen ajattelulle ja oppimiselle rakennuspalikoita, linkittyen osaksi vasun laaja-alaisen osaamisen aluetta. Katsomuskasva...

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle: 1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pi...

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toimi...