Siirry pääsisältöön

Vauvanpäivä joka päivä

Pieni vauva nukkuu peukalo suussaan


Vauvan silmät tuikkivat ja iloinen jokellus täyttää huoneen. Pienet kädet kurottuvat kohti ja nostaessani hänet syliin, hän täyttää sekä sylin että sydämen.  

Pieni vauva oppii lähes päivittäin jotain uutta. Juuri hetki sitten hän kääntyi vatsalleen, nosti päätään ja tarttui sormeen. Enää pieni hetki, kun hän pyrkii jo sinnikkäästi istumaan, ryömimään ja konttaamaan. Ja kun hän nousee ensi kerran seisomaan, emme voi muuta kuin ihailla taitoa ja jäntevyyttä. 

Pienen vauvan kehitys hengästyttää ja hämmästyttää. Aikuisina voimme toki opettaa lapsillemme tärkeitä taitoja: syömistä, juomista, pukeutumista ja liikkumista. Mutta pieni lapsi opettaa meille, miten ne tehdään rauhassa, ihmetellen, iloiten ja nautiskelle. Vauva elää hetkessä. Läheisinä emme ole vain antamassa, vaan myös oppimassa. Vauvoilla on meille paljon annettavaa.  

Ilo ja leikki ovat nykytutkimuksen mukaan tärkeitä lapsen neurobiologialle, perusluottamukselle ja tunnetaitojen kehittymiselle. Vanhempien lähellä on turvallista myös tutustua tunteisiin, tarpeisiin ja jännittävään maailmaan. Näitä askelia ja taitoja voimme opetella yhdessä. Jotta vanhempina jaksamme luoda läsnäolevan yhteyden lapsiin, on tärkeää huolehtia myös omasta hyvinvoinnista. Henkilökohtaisella hyvinvoinnilla on myös vaikutus parisuhteen hyvinvointiin. Väsynyt vanhempi on usein myös väsynyt kumppani.  

Vauvat herättävät iloa ja ihastusta, mutta myös monia muita tunteita. Monet lapsiperheet ovat yksinäisiä, uupuneita ja kokevat vanhemmuudessaan kovia suorituspaineita. Usein myös tukiverkostot ovat vähäisemmät, eikä perheen ja työn yhdistäminen ole aina helppoa. Epävarmuus ja väsymys lisäävät usein parisuhteen ristiriitoja. Korona-vuoden poikkeusolot ovat myös vaikuttaneet perheisiin monin tavoin.   

Monet kokevat yhä, että avun pyytäminen on hankalaa, mielikuva yksin pärjäämisestä on valitettavan vahva. On tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus kertoa rohkeasti vanhemmuuden herättämistä tunteista, toiveista ja kysymyksistä niin läheisillesi kuin ammattilaisille. Neuvolan, perhepalvelujen mutta myös seurakuntien ja järjestöjen ammattilaiset ovat perheitä varten. 

Perheiden toisilleen antama vertaistuki on tärkeää. Monille samassa elämäntilanteessa olevien kanssa käydyt keskustelut avaavat isoja oivalluksia siitä, ettemme olekaan ainoita vanhemmuutta ja parisuhdetta pohtivia, myös muut pohtivat samanlaisia kysymyksiä. Siksi on tärkeää, että kohtaamispaikat, kerhot ja tapahtumat kokoavat perheitä niin livenä kuin verkossa. Toivottavasti kaikkien perheiden on turvallista tulla mukaan. 

Kirkko on tärkeä perhepalveluiden ja perhetoiminnan toteuttaja. Seurakuntien ammattilaiset ovat perheiden tukena niin henkilökohtaisissa kontakteissa kuin toiminnassakin. Kirkon Perheneuvonta auttaa pareja maksutta. Näitä tukimuotoja, myös ennaltaehkäisevää työtä, tarvitaan jotta perheet saavat voimavaroja elämäänsä. Näin yhdessä rakennamme vauva- ja perhemyönteisiä toimia. Voisiko vauvanpäivä olla joka päivä?  

Tehdään yhdessä Suomesta vauvoille mallimaa - se on sijoittamista kestävään tulevaisuuteen!

Liisa Välilä

parisuhde- ja perheasioiden asiantuntija, Kirkkohallitus

Pienen vauvan varpaat



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua

Kun tapaat itsellesi vieraan yhteistyökumppanin ja hän kertoo sinulle uuden näkökulman tuttuun asiaan, kuinka reagoit? Tuntuuko uusi ajatus hämmentävältä tai ehkä jopa väärältä? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa? Se, miten suhtaudut uuteen, erilaiseen ajatteluun, vaikuttaa osaltaan siihen, millaiseksi yhteistyö uuden ihmisen kanssa muotoutuu.  Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä uudessa näkökulmassa voisi olla kiinnostavaa ja kiehtovaa, varsinkin, jos huomaat näkökulman hieman ärsyttävän sinua.  Saatat huomata, että näkökulma auttaa sinua näkemään itsellesi tutun asian eri tavalla. Parhaimmillaan voi syntyä oivallusta, innostumista ja uuden oppimista. Tätä uuden näkemistä voi viedä vielä askeleen pidemmälle. Voit jakaa ajatuksen ja oivalluksen yhteistyökumppanillesi ja haastaa häntä hänen ajattelussaan. Näin vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteisiä oivalluksia ja oppimista. Utelias ja kiinnostunut asenne toisen erilaista ajattelua kohtaan edellyttää luottamusta. Luottamusta taas syntyy s

Seitsemän syytä, miksi seurakuntien kannattaa tehdä sopimuksia perhekeskustoiminnasta

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta aloitti vuoden alussa lounastreffit-toiminnan. Kyse on perinteisestä perhekerhosta, jossa keskiössä on yhdessä ruoan laittaminen sekä vertaistoiminta. Erojakin normitoimintaan löytyy. Kerhoa pitää muutama vapaaehtoinen vanhempi ja työntekijöiden rooli on kerhon tukemisessa. Rahoitus toimintaan mahdollistuu seurakunnan ESR-hankkeen kautta. Isoin poikkeus perustoimintaan kuitenkin on, että kerhoa ei järjestetä seurakunnan tiloissa, vaan kaupungin yhteisessä perheiden kohtaamispaikassa. Jo toiminnan alkumetreillä uudenlainen toiminta on tuottanut monenlaista hyvää. Toimintaa on ollut suunnittelemassa muitakin yhteistyötahoja, ja toimintaan on löytänyt mukaan sellaisiakin perheitä, jotka eivät muuten seurakunnan toimintaan ole löytäneet. Tulevaisuuden linja toiminnassa on ehkä entistä enemmän astuminen pois omista poteroista kohti yhteisiä toimitiloja ja rakenteita.  Seurakunnat ovat osallistuneet lapsi- ja perhepalveluiden yhteensovittamiseen eli LAPEe