Siirry pääsisältöön

Sallikaa sukupuolten tulla – yhdenvertaisuustyö on kirkon arkea


Alkanutta Pride-viikkoa edeltää ”kohu-uutinen” siitä, että myös luterilainen kirkko on liittynyt Priden virallisiin tukijoihin kirkkohallituksen johtoryhmän päätöksellä. Ratkaisu on nostattanut suuria tunteita ja järkyttänyt kesäisiä mieliä. Kokonaiskirkon valinta on tärkeä, mutta ei kovin dramaattinen.

Seurakunnat ja muut kirkolliset yhteisöt ovat vuosikausia osallistuneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön. Pride-viikon kirkollisessa ohjelmassa kuullaan puheenvuoroja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta heidän suhteestaan kirkkoon, kristinuskoon ja hengellisyyteen. On messuja, keskustelutilanteita ja esimerkiksi puistojuhlassa halauspiste, jossa vanhemmat ja isovanhemmat jakavat halauksia. Tämä kaunis ele siksi, että monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat jäävät edelleen vaille vanhempiensa hyväksyntää ja välittämistä.

Kirkkomme on vuosikymmenien ajan monin tavoin tehnyt yhteistyötä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen, sateenkaariperheiden ja heidän etujärjestöjensä kanssa. Lukuisia hankkeita, projekteja, koulutusyhteistyötä ja osaamisen päivittämistä on erityisesti perheneuvonnan, parisuhde- ja perhetyön sekä kasvatuksen parissa. Kokonaiskirkon Pride-yhteistyö on tälle lähinnä loogista jatkoa. 

Moninaisuus on luomistyön rikkautta

Piispojen hyväksymä Rippikoulusuunnitelma 2017 Suuri ihme puhuu sukupuolisensitiivisyydestä, eli herkkyydestä sukupuolen erilaisille merkityksille. Toinen ihminen halutaan kohdata omana itsenään, ei stereotyyppisenä sukupuolensa edustajana. Sensitiivisyys on myös sitä, että työntekijä on valpas tarkastelemaan kriittisesti omia arvojaan, käsityksiään ja toimintatapojaan. Siksi usein puhutaan myös sukupuolitietoisesta toiminnasta.

Tutkijat jakavat käsityksen sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta ja muuttuvaisuudesta. Tiedon lisääntyminen ihmisestä ja ihmisyydestä voidaan ottaa luontevasti vastaan. Tiede rikastuttaa käsitystämme Jumalan luomistyön moninaisuudesta. Ei ole kysymys synnistä, sairaudesta eikä virheistä, moninaisuus ilmentää Jumalan rakkautta ja luomisvoimaa.

Edelleen tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia. Omaan sukupuoleen samaistumisen mahdollisuus on erityisesti kasvuiässä tärkeää ja voimauttavaa. Moninaisuuden huomiointi mahdollistaa samaistumiskohteiden tarjoamisen yhä useammille. Biologisia sukupuolieroja ei pyritä häivyttämään eikä kieltämään. Kehopositiivisuus on tärkeä teema varhaiskasvatuksessa, koulussa, rippikoulussa jne. Kirkon kasvatuksessa halutaan kohdata lapset ja nuoret ainutlaatuisina yksilöinä heitä kunnioittaen.

Viime vuonna Kirkkohallitus julkaisi Turvallinen seurakunta -asiakirjan (linkki) Turvallisuus nähdään siinä kokonaisvaltaisesti. Turvallisuuden toteutuminen sulkee sisäänsä ihmisen fyysisen, henkisen, hengellisen, sosiaalisen, emotionaalisen ja seksuaalisen turvallisuuden tunteen.

Turvallisuus on totta vasta sitten, kun se koskee kaikkia. Tässäkin asetutaan samaan linjaan Priden tavoitteiden kanssa. Turvallinen tila on kokemus kirkosta, joka ei sulje ketään ulkopuolelleen. Tätä kirkkohallituksen johtoryhmä on nähdäkseni tavoitellut, ja ansaitsee päätökselleen meidän kaikkien tuen.

Jarmo Kokkonen
johtaja
Kirkon kasvatus ja perheasiat

kuva: Joe Yates / Unsplash

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua

Kun tapaat itsellesi vieraan yhteistyökumppanin ja hän kertoo sinulle uuden näkökulman tuttuun asiaan, kuinka reagoit? Tuntuuko uusi ajatus hämmentävältä tai ehkä jopa väärältä? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa? Se, miten suhtaudut uuteen, erilaiseen ajatteluun, vaikuttaa osaltaan siihen, millaiseksi yhteistyö uuden ihmisen kanssa muotoutuu.  Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä uudessa näkökulmassa voisi olla kiinnostavaa ja kiehtovaa, varsinkin, jos huomaat näkökulman hieman ärsyttävän sinua.  Saatat huomata, että näkökulma auttaa sinua näkemään itsellesi tutun asian eri tavalla. Parhaimmillaan voi syntyä oivallusta, innostumista ja uuden oppimista. Tätä uuden näkemistä voi viedä vielä askeleen pidemmälle. Voit jakaa ajatuksen ja oivalluksen yhteistyökumppanillesi ja haastaa häntä hänen ajattelussaan. Näin vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteisiä oivalluksia ja oppimista. Utelias ja kiinnostunut asenne toisen erilaista ajattelua kohtaan edellyttää luottamusta. Luottamusta taas syntyy s

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle: 1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pi