Siirry pääsisältöön

Rinta rottingilla yhteistyöhön

Pienen lapsen kädet rakentavat värikkäillä Dublo-palikoilla

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE oli yksi hallituksen kärkihankkeista vuosina 2016–2018. Hankkeessa keskityttiin lasten, nuorten ja perheiden palveluiden yhteensovittamiseen ja toisaalta palvelujen oikea-aikaisuuteen ja parempaan saatavuuteen. LAPE-muutosohjelman myötä myös seurakuntien on tarkoitus nousta entistä selvemmin julkisen palvelujärjestelmän yhdeksi palveluita tuottavaksi osaksi. Nyt käsissämme onkin uunituoretta tutkimustietoa siitä, miten seurakunnat ovat tämänhetkisen moniammatillisen yhteistyön kokeneet.

Anna-Maria Jurvan ja Maarit Tuomikon ”Tehtäis yhdessä työtä – Kehittämisehdotuksia lapsi- ja perhelähtöisen yhdyspintatyöskentelyn vahvistamiseksi seurakuntatoimijoiden näkökulmasta -YAMK-opinnäytetyönä oli kehittämishanke, jossa tavoitteena oli luoda Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Siun sotelle kehittämisehdotuksia, joilla voitaisiin parantaa lapsi- ja perhelähtöistä yhdyspintatyöskentelyä seurakuntatoimijoiden näkökulmasta tuoden heidän ääntään esiin muutosprosessissa.

Vuoden 2018 lopussa päättyneellä LAPE-muutosohjelmalla on pyritty antamaan alkusysäys tietynlaiselle toimintakulttuurin muutokselle; eri toimijoiden tarjoamia palveluita yhteensovitetaan asiakkaan elämäntilanne edellä ja raja-aitoja organisaatioiden välillä pyritään madaltamaan tai poistamaan. Muutos on systeeminen ja syvällinen ja ”edellyttää sujuvia eri toimijoiden välisiä yhdyspintoja, yhteistyön käynnistä ja vahvistamista”. Paraikaa ollaan luomassa yhteistyörakenteita ja toiminnan linjauksia esimerkiksi seurakuntien kanssa toimimiseen. LAPE-työ kuitenkin jatkuu edelleen kunta- ja maakuntatasolla siltaus- ja toimeenpanotoimina, joiden avulla muutosohjelmaa on tarkoitus juurruttaa maakuntiin. 

Jurva ja Tuomikko haastattelivat opinnäytetyötään varten seurakuntien työntekijöitä. Haastatteluista kävi ilmi, että erityisesti pienillä paikkakunnilla kuntien ja seurakuntien yhteistyö on verrattain tiivistä ja toimijat tuntevat toisensa. Yleisesti ottaen yhteistyö koulun, varhaiskasvatuksen ja neuvolan kanssa koettiin hyväksi ja vahvaksi. Järjestöyhteistyö oli kuitenkin yleisempää kuin yhteistyö kuntien kanssa. Seurakuntien työntekijät kokivat kokonaiskuvan palvelujen tuottajista hajanaiseksi, sillä tieto palveluista on pirstaleista. Työntekijöiden oma aktiivisuus tiedonhaussa on tärkeää, kun lapsi- ja perhepalvelut ovat murroksessa. 

Yhteistyötahot pitävät seurakuntia laadukkaina ja yhteiskunnallisella tasolla merkittävinä, ennaltaehkäiseviä palveluita tuottavana kumppaneina. Seurakuntien työntekijöiden toivottaisiin tuovan omaa osaamistaan esille, tällä hetkellä osaamista ei välttämättä tunnisteta. Seurakuntatyön vapaus ja liikkumavara asetettujen raamien sisällä koetaan vahvuudeksi, joka vaatii vahvaa itsenäistä johtamiskykyä. Seurakuntien työntekijöillä on myös paljon sellaista spesifiä osaamista, kuten kriisi- ja surutyö, jota yhteistyössä eri toimijoiden välillä voitaisiin hyödyntää. Jurvan ja Tuomikon haastatteluissa seurakunnan työntekijät ehdottivat, että eri tahojen tuottamista palveluista koottaisiin yksi yhtenäinen ”tarjotin” yhteiselle alustalle. Se palvelisi sekä asiakkaita että eri tahojen työntekijöitä palveluiden viidakossa.

Yhteistyö on nyt siis saatu hienosti alkuun! Vakiintuakseen ja vastatakseen kulloiseenkin tarpeeseen yhteistyö vaatii kuitenkin jatkuvaa aktiivista ylläpitoa ja kehittämistä kaikkien osapuolten taholta. Ei pidetä kynttilää vakan alla, annetaan oma osaaminen ja tietotaito yhteisen hyvän käyttöön!

Opinnäytetyö: "Tehtäis yhdessä työtä": Kehittämisehdotuksia lapsi- ja perhelähtöisen yhdyspintatyöskentelyn vahvistamiseksi seurakuntatoimijoiden näkökulmasta.

Tiina Saikkonen
DIAK


kuva: Pixabay / Esi Grünhagen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua

Kun tapaat itsellesi vieraan yhteistyökumppanin ja hän kertoo sinulle uuden näkökulman tuttuun asiaan, kuinka reagoit? Tuntuuko uusi ajatus hämmentävältä tai ehkä jopa väärältä? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa? Se, miten suhtaudut uuteen, erilaiseen ajatteluun, vaikuttaa osaltaan siihen, millaiseksi yhteistyö uuden ihmisen kanssa muotoutuu.  Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä uudessa näkökulmassa voisi olla kiinnostavaa ja kiehtovaa, varsinkin, jos huomaat näkökulman hieman ärsyttävän sinua.  Saatat huomata, että näkökulma auttaa sinua näkemään itsellesi tutun asian eri tavalla. Parhaimmillaan voi syntyä oivallusta, innostumista ja uuden oppimista. Tätä uuden näkemistä voi viedä vielä askeleen pidemmälle. Voit jakaa ajatuksen ja oivalluksen yhteistyökumppanillesi ja haastaa häntä hänen ajattelussaan. Näin vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteisiä oivalluksia ja oppimista. Utelias ja kiinnostunut asenne toisen erilaista ajattelua kohtaan edellyttää luottamusta. Luottamusta taas syntyy s

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle: 1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pi