Siirry pääsisältöön

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Kadulla oleva sähkökaappi, johon on maalattu yksityiskohtainen kuva kerrostalosta

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla.

Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton.

Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle:

1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pinnan alle jää kytemään epämääräistä ahdistusta seuraavan riidan sytykkeeksi. Koettakaa myös muistaa, että kun mieli on kuormittunut, pikkuasiat ärsyttävät. Koettakaa siis ennemmin huojentaa mieltä kuin taistella kaapin paikasta.

2) Kun pinna kiristyy, yritä nähdä, että puolisosi on samassa veneessä. Vaikka juuri hän olisi se, joka ärsyttää, ärsytyksen syy voi silti olla muualla. Taistelette molemmat samaa vihollista vastaan. Pistäkää vaikka koronaviruksen kuva jääkaapin oveen ja käykää huutamassa sille yhdessä!
Harmin aiheen ulkoistaminen toimii tässäkin. Parisuhteen konfliktikierteet saavat usein molemmat kumppanit otteeseensa ja silloin häviää taju yhteisestä tavoitteesta. Muistuttakaa toisianne, mikä on teidän tavoitteenne tänään.

3) Käyttäkää mielikuvitusta oman tilan löytämiseksi. Kiihkeän elämänrytmin muuttuminen kotikaranteeniksi voi olla tottumattomalle suorastaan ahdistavaa. Jos huoneet ovat täynnä elämää, raivatkaa vaikka vaatehuoneeseen viihtyisä kolo, jossa saa sovitusti olla rauhassa, vuorotellen.

4) Arvosta erilaisuutta erityisesti kriisiaikoina. Saatat luulla, että vaikeassa paikassa toisen kanssa olisi helpompaa, jos olisitte samanlaisia. Tosiasiassa juuri täydentävät ominaisuudet tekevät teistä hyvän tiimin. Erilaisuus on usein hankalaa siksi, että se herättää kateutta. Toisen huolettomuus ärsyttää, vaikka itsekin haluaisin osata ottaa rennommin. Toisen herkkyys on raivostuttavaa, koska en itse uskalla näyttää tunteitani. Erityisesti poikkeusoloissa on hyvä, jos joukkueessa pelaa erilaisia pelaajia. Siedä siis sitä, että hän ei ole niin kuin sinä, luojan kiitos.

5) Vahvistakaa hyvää toisissanne. Joskus yritämme muuttaa toista siedettävämmäksi kommentoimalla hänen puutteitaan. Kuitenkin tehokkaampaa olisi korostaa sitä, mikä hänessä on rakastettavinta. Helpottaa omaakin oloa, jos suuntaa oman huomion päälle kaatuvien asioiden sijasta niihin, jotka vielä toimivat ja pitävät pakettia kasassa. Hyvistä asioista kannattaa tehdä iso numero.

6) Pitäkää linjat auki ulkomaailmaan. Fyysisen kontaktin välttäminen ei nykymaailmassa tarkoita eristäytymistä. Vaihtakaa kuulumisia, luokaa WhatsApp rinkejä, olkaa yhteydessä ystäviin tavalla tai toisella. Jos mieli alkaa kuormittua yli sietokyvyn, ottakaa yhteyttä auttaviin tahoihin esim. paikalliseen perheasiain neuvottelukeskukseen tai kirkon keskusteluapuun. Monet palvelut ovat lisänneet resursseja, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksin. Älä epäröi hakea apua, jos seinät kaatuvat päälle.

Monien tutkimusten mukaan ihminen jaksaa paremmin yhdessä kuin yksin. Toimiva, turvalliseksi koettu parisuhde vahvistaa fyysistä vastustuskykyä ja kasvattaa henkistä kestävyyttä. Nyt jos koskaan kannattaa ottaa rakkaansa kädestä kiinni ja tunnistaa se vähintään potentiaaliseksi voimavaraksi.

Anne Anttonen
perheneuvonnan asiantuntija ja kouluttaja

Kirkon kasvatus ja perheasiat

Kommentit

  1. Oispa mukava lukea samanlaiset ohjeet yksinasuville! Kaikkialla puhutaan vaan perheistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus ja sen ympärillä oleva uutisointi voi herättää lapsissa, nuorissa ja perheissä monenlaisia pelkoja.

Pelolla voi olla monia eri sävyjä ja asteita. Pelkäävän lapsen ja nuoren ajatuksia voi sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Pelottavia asioita ajatellessa pelon tunne vahvistuu ja elimistön pelkoreaktiot voimistuvat. Pelkäävän sydän voi tykyttää kiivaasti, hän voi hikoilla tai vatsa voi olla kipeä. Pelokas lapsi voi itkeä, piiloutua tai olla aggressiivinen. Pelko voi purkautua monin eri tavoin. Tällöin lapsi ja nuori kaipaa turvallista aikuista ja läheisyyttä. Vaikka pelko olisi ohimenevää, lasta tai nuorta ei saa jättää pelkonsa kanssa yksin.

Pelkäävä lapsi tai nuori kaipaa aikuisen kokemusta ja turvaa tunteiden ilmaisulleen. Jakaessaan vaikean tunteensa vanhempansa kanssa, lapsi ja nuori saa varmuuden siitä, ettei ole hätää, ei ole vaarallista pelätä ja kaikista asioista sekä tunteista voi läheisilleen puhua.

On tärkeää, että lapsi ja nuori saa ikätasonsa mukaisia vastau…

Nämä asiat ovat auttaneet meidän perhettämme, kun olemme olleet karanteenissa

Lapsemme sairauden takia olimme vuosia tilanteessa, jossa jokainen tavallinen flunssa vei lapsemme sairaalahoitoon. Käytännössä se tarkoitti sitä, että olimme ajoittain eristyksissä, jotta pystyimme varjelemaan lastamme. Poikkeustilanteesta tuli perheemme normaali arki ja opimme myös asioita, jotka auttoivat meitä jaksamaan ja elämään hyvää elämää.

1. Pidä huolta itsestäsi

Tee asioita, jotka lisäävät hyvää oloasi. Lue hetki kirjaa, mene metsälenkille, katso ohjelmaa tai tee kotijoogaa. Kaikki sinun hyvinvointiasi lisäävät asiat auttavat myös perhettänne.

2. Salli perheenjäsenillesi erilaiset tavat sopeutua tilanteeseen

Kun arki muuttuu yhtäkkiä toisenlaiseksi ja tulevaisuus on epävarma ja huolettaa, jokaisella meistä on erilaisia keinoja sopeutua tilanteeseen. Yksi kaipaa läheisyyttä, toinen puhetta ja kolmas haluaa toimia. Salli jokaiselle perheenjäsenelle erilaiset tavat käsitellä asiaa.

3. Kaikki tunteet ovat sallittuja

Uudenlainen tilanne herättää meissä kaikissa tunteita. Kaikenlai…