Siirry pääsisältöön

Siirtyvätkö perheneuvonnan jonot historiaan?


Ihmisen sisäinen turvallisuus rakentuu ensimmäisen viiden elinvuoden aikana. Turvallisuus rakentuu vanhempien tai muun ensisijaisen hoitajan läsnäolosta ja läheisyydestä. Lapsuuden perhe ja lapsuusajan kiintymyssuhteet luovat perustan ihmisen hyvinvointiin ja kiintymyssuhteisiin.

Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa turvallisessa kodissa. Kun vanhempien välinen suhde ei toimi, se heijastuu myös lapseen. Parisuhteen tuki parantaa myös lapsen hyvinvointia. Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että perhe saa riittävästi ammatillista apua ja tukea pari- ja perhesuhteiden haasteisiin. Oikea-aikaisella pari- ja perheterapeuttisella avulla voidaan ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä vahvistaa hyvinvointia yksilön ja koko perheen tasolla.

Hallitusohjelma on julkaistu. Hallitusohjelman perhepoliittisia vaikutuksia on arvioinut mm. MLL:n Esa Iivonen blogissaan. Kirkon hallitusohjelmatavoitteiden toteutumista on arvioinut kansliapäällikkö Huokuna Kotimaa24-haastattelussa sekä piispa Jukka Keskitalo Kalevan blogissa.

Hallitusohjelmassa sanotaan näin:
Jatketaan lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa. Levitetään perhekeskustoimintamallia ja kehitetään neuvoloita. Vahvistetaan parisuhdetyötä ja vanhemmuuden tukea esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvolapalveluita parantamalla. Vahvistetaan sosiaalihuoltolain mukaisia perheiden ennaltaehkäiseviä palveluita ja helpotetaan perheiden kotipalvelun saamis- ja myöntöedellytyksiä.

Kirkon perheneuvonnalla on 75-vuotinen historia parisuhteen ja perheen tukemisesta. Kirkon perheneuvonnan palveluverkosto kattaa koko Suomen ja tarjoaa ammatillista keskusteluapua maksutta pareille ja perheille parisuhteen ja perheen erilaisissa haasteissa. Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia on 41 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Vuosittain perheneuvonnassa käy yli 18 000 asiakasta. Perheneuvonnan tarve ja kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Perheneuvonta on kirkon työmuodoista se, jossa kysyntä ylittää tarjonnan.

Parisuhdetta tuetaan seurakunnissa myös erilaisissa vertaisryhmissä ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Seurakunta on ollut yhtenä toimijana mukana lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmassa, LAPEssa. Tässä työssä on kehitetty lasten, nuorten ja perheiden palveluita maakunnallisesti ja kansallisesti. Yhteistyö on seurakuntien näkökulmasta koettu valtaosaltaan myönteiseksi. Yhteisenä tavoitteena on ollut lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen muun muassa madaltamalla palveluiden kynnystä, luomalla enemmän lähipalveluita, tukemalla vanhemmuutta ja parisuhdetta sekä kehittämällä eropalveluita. Tätä toimivaa yhteistyötä on hyvä jatkaa.

Uusi hallitusohjelma on monella tapaa perheiden ja parisuhteiden näkökulmasta hyvä. Toivon, että oikeansuuntaiset linjaukset näkyvät myös tulevissa rahoituspäätöksissä ja käytännön toimissa.

Sari-Annika Pettinen
perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija


kuva: Pixabay.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua

Kun tapaat itsellesi vieraan yhteistyökumppanin ja hän kertoo sinulle uuden näkökulman tuttuun asiaan, kuinka reagoit? Tuntuuko uusi ajatus hämmentävältä tai ehkä jopa väärältä? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa? Se, miten suhtaudut uuteen, erilaiseen ajatteluun, vaikuttaa osaltaan siihen, millaiseksi yhteistyö uuden ihmisen kanssa muotoutuu.  Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä uudessa näkökulmassa voisi olla kiinnostavaa ja kiehtovaa, varsinkin, jos huomaat näkökulman hieman ärsyttävän sinua.  Saatat huomata, että näkökulma auttaa sinua näkemään itsellesi tutun asian eri tavalla. Parhaimmillaan voi syntyä oivallusta, innostumista ja uuden oppimista. Tätä uuden näkemistä voi viedä vielä askeleen pidemmälle. Voit jakaa ajatuksen ja oivalluksen yhteistyökumppanillesi ja haastaa häntä hänen ajattelussaan. Näin vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteisiä oivalluksia ja oppimista. Utelias ja kiinnostunut asenne toisen erilaista ajattelua kohtaan edellyttää luottamusta. Luottamusta taas syntyy s

Miten puhua lasten, nuorten ja perheiden kanssa koronaviruksesta?

Koronavirus ja sen ympärillä oleva uutisointi voi herättää lapsissa, nuorissa ja perheissä monenlaisia pelkoja. Pelolla voi olla monia eri sävyjä ja asteita. Pelkäävän lapsen ja nuoren ajatuksia voi sävyttää kokemus uhattuna olemisesta. Pelottavia asioita ajatellessa pelon tunne vahvistuu ja elimistön pelkoreaktiot voimistuvat. Pelkäävän sydän voi tykyttää kiivaasti, hän voi hikoilla tai vatsa voi olla kipeä. Pelokas lapsi voi itkeä, piiloutua tai olla aggressiivinen. Pelko voi purkautua monin eri tavoin. Tällöin lapsi ja nuori kaipaa turvallista aikuista ja läheisyyttä. Vaikka pelko olisi ohimenevää, lasta tai nuorta ei saa jättää pelkonsa kanssa yksin. Pelkäävä lapsi tai nuori kaipaa aikuisen kokemusta ja turvaa tunteiden ilmaisulleen. Jakaessaan vaikean tunteensa vanhempansa kanssa, lapsi ja nuori saa varmuuden siitä, ettei ole hätää, ei ole vaarallista pelätä ja kaikista asioista sekä tunteista voi läheisilleen puhua. On tärkeää, että lapsi ja nuori saa ikätasonsa mukaisia