Siirry pääsisältöön

Siirtyvätkö perheneuvonnan jonot historiaan?


Ihmisen sisäinen turvallisuus rakentuu ensimmäisen viiden elinvuoden aikana. Turvallisuus rakentuu vanhempien tai muun ensisijaisen hoitajan läsnäolosta ja läheisyydestä. Lapsuuden perhe ja lapsuusajan kiintymyssuhteet luovat perustan ihmisen hyvinvointiin ja kiintymyssuhteisiin.

Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa turvallisessa kodissa. Kun vanhempien välinen suhde ei toimi, se heijastuu myös lapseen. Parisuhteen tuki parantaa myös lapsen hyvinvointia. Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että perhe saa riittävästi ammatillista apua ja tukea pari- ja perhesuhteiden haasteisiin. Oikea-aikaisella pari- ja perheterapeuttisella avulla voidaan ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä vahvistaa hyvinvointia yksilön ja koko perheen tasolla.

Hallitusohjelma on julkaistu. Hallitusohjelman perhepoliittisia vaikutuksia on arvioinut mm. MLL:n Esa Iivonen blogissaan. Kirkon hallitusohjelmatavoitteiden toteutumista on arvioinut kansliapäällikkö Huokuna Kotimaa24-haastattelussa sekä piispa Jukka Keskitalo Kalevan blogissa.

Hallitusohjelmassa sanotaan näin:
Jatketaan lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa. Levitetään perhekeskustoimintamallia ja kehitetään neuvoloita. Vahvistetaan parisuhdetyötä ja vanhemmuuden tukea esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvolapalveluita parantamalla. Vahvistetaan sosiaalihuoltolain mukaisia perheiden ennaltaehkäiseviä palveluita ja helpotetaan perheiden kotipalvelun saamis- ja myöntöedellytyksiä.

Kirkon perheneuvonnalla on 75-vuotinen historia parisuhteen ja perheen tukemisesta. Kirkon perheneuvonnan palveluverkosto kattaa koko Suomen ja tarjoaa ammatillista keskusteluapua maksutta pareille ja perheille parisuhteen ja perheen erilaisissa haasteissa. Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksia on 41 ja niissä työskentelee yli 180 työntekijää. Vuosittain perheneuvonnassa käy yli 18 000 asiakasta. Perheneuvonnan tarve ja kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Perheneuvonta on kirkon työmuodoista se, jossa kysyntä ylittää tarjonnan.

Parisuhdetta tuetaan seurakunnissa myös erilaisissa vertaisryhmissä ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Seurakunta on ollut yhtenä toimijana mukana lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmassa, LAPEssa. Tässä työssä on kehitetty lasten, nuorten ja perheiden palveluita maakunnallisesti ja kansallisesti. Yhteistyö on seurakuntien näkökulmasta koettu valtaosaltaan myönteiseksi. Yhteisenä tavoitteena on ollut lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen muun muassa madaltamalla palveluiden kynnystä, luomalla enemmän lähipalveluita, tukemalla vanhemmuutta ja parisuhdetta sekä kehittämällä eropalveluita. Tätä toimivaa yhteistyötä on hyvä jatkaa.

Uusi hallitusohjelma on monella tapaa perheiden ja parisuhteiden näkökulmasta hyvä. Toivon, että oikeansuuntaiset linjaukset näkyvät myös tulevissa rahoituspäätöksissä ja käytännön toimissa.

Sari-Annika Pettinen
perheasioiden ja perheneuvonnan johtava asiantuntija


kuva: Pixabay.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsomuskasvatus on johtamistekoja

Kuvalähde: woodleywonderworks Varhaiskasvatuksen keskeisenä tehtävänä on tukea ja edistää lasten elinikäistä oppimista, yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa jokaisen kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. Lisäksi varhaiskasvatuksen tulee tukea jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä varmistaa niitä tukevat olosuhteet ja oppimisympäristöt. On hyvä pysähtyä pohtimaan jääkö näistä jotain toteutumatta, jos katsomuskasvatukselle asetetut tavoitteet jäävät toteutumatta. Katsomuskasvatuksen johtamisen tulee olla osa varhaiskasvatuksen pedagogisen johtamisen kokonaisuutta, jonka avulla nivotaan kielet, kulttuurit ja katsomukset yhteen. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisun monet muodot avartavat yksilöiden ymmärrystä antaen ajattelulle ja oppimiselle rakennuspalikoita, linkittyen osaksi vasun laaja-alaisen osaamisen aluetta. Katsomuskasva...

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toimi...

Yhteistyö arvossa arvaamattomassa

Seurakuntien vahvuutena ovat laadukkaat, kiireettömät kohtaamiset sekä ihmisten keskinäisen kohtaamisen mahdollistaminen ja sen kautta yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokeminen. Viime keväänä seurakunnat joutuivat miettimään toimintaansa uudelleen, kun korona esti perinteisen kohtaamisen tavat. Tässä toimintaympäristön rajussa muutoksessa seurakuntien jo olemassa olevat toimivat verkostot alueen muiden toimijoiden kanssa olivat ensiarvoisen tärkeitä. Tilanteessa, jossa kaikki toiminta jouduttiin miettimään uudestaan, ja jossa alueen asukkaat olivat uudenlaisten tuen tarpeiden äärelle, eri toimijoiden välinen yhteistyö tehosti ja edisti alueen asukkaiden hyvinvointia. Esimerkkinä yhteisestä, onnistuneesta toiminnasta olivat eri toimijoiden kanssa organisoidut puhelinsoitot lapsiperheille tai ikäihmisille.   Edellisen hallituskauden aikana tuettiin maakunnallista lapsi- ja perhepalveluiden yhteensovittamista osana lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE). Nykyisen halli...