Siirry pääsisältöön

Keitä ajattelin tänään?

Metsäpolku asuinalueen lähellä

Kevään aikana lähiympäristö on tullut entistäkin tutummaksi. Koirien ulkoiluttaminen, pienet kävelyretket kokousten välillä ja lenkkeily kotikulmilla ovat rytmittäneet päiviäni. Tutut ihmiset ja paikat ovat tuntuneet erilaisilta kuin aiemmin. Olen pysähtynyt ajattelemaan ihmisiä, joiden elämästä en tiedä juuri mitään.

Ajattelin nuorukaista, joka kävelee paljon. Hänellä on ulkoiluasu, lenkkikengät ja lippis. Hänen askeleensa on pitkä ja määrätietoinen. Luulen, että hän kävelee paljon, ja usein. Kohdatessa hän katsoo eteenpäin, ei vastaantulijaan. Kysyn mielessäni, mahtaako hän olla yksinäinen. Onko jossakin joku, joka joskus kulkisi hänen kanssaan?

Puistonpenkki

Ajattelin vanhusta, joka ulkoiluttaa pientä harmaanväristä koiraansa. Hänkin kulkee usein, ja itselleen tuttuja, samoja reittejä. Hän katsoo innolla vastaantulijaa, hymyilee jo kaukaa, ja aloittaa keskustelun heti, kun se on mahdollista. Hänellä on paljon puhuttavaa, ja koirista on helppo aloittaa. Ollakseni rehellinen, jos pystyn ennakoimaan ja kauempaa valitsemaan, yritän vaihtaa reittiä hänet havaitessani. Sitä kuitenkin tänään mietin, onko hänen elämässään muita kuin tuo hänen uskollinen lemmikkinsä? Kertooko puheentulva ihmisen kaipuusta? Mietin jopa niin, että todennäköisesti alueellamme on runsaasti lemmikkejä, joista pidetään parempaa huolta kuin osasta ihmisiä.

Ajattelin keski-ikäistä miestä, jonka liikkuminen on hidasta ja vaivalloista. Hän asuu lähellä meitä, ja hänen kanssaan usein vaihdan ajatuksia, kun sattumalta kohtaamme. Hän joutui aikoinaan sivullisena järjettömän väkivallan kohteeksi. Sisukkaasti ja vähän kerrassaan hän on oppinut puhumaan ja liikkumaan. Hän jaksaa kiinnostua minusta, niin kuin varmaan kaikista muistakin kohtaamistaan ihmisistä. Hän hymyilee paljon, ja muistaa aina toivottaa hyvää päivän jatkoa. Voin vain ihmetellä, mistä kumpuaa elämänhalu ja positiivisuus julman ja epäoikeudenmukaisen elämänkulun jälkeen.

Pihatie asuinalueella

Ajattelin vielä rollaattoreilla liikkuvaa kahta vanhusta. Heillä taitaa olla tarkin aikataulu, jolla puiston penkille pysähdytään lepäämään. Kenties pitkä yhteinen taival, ja nyt keskinäinen huolenpito sekä pakollista, että myös koko elämän turva ja valopilkku.   

En tiedä, millaisia tarinoita on niiden ihmisten mukana, joita päivittäin kohtaan. Tiedän kuitenkin sen, kuinka hyvältä tuntuu satunnainen ja arkinen, pieni hyvä teko.   

Naapureita ja alueensa ihmisiä ei voi valita. Mutta siihen voi vaikuttaa, kuinka heihin suhtautuu. Yksityisyyden tiukka raja ja toisten ”rauhaan jättäminen” ylläpitävät vakavaa kansamme sairautta, yksinäisyyttä. Ohikulkeminen ja kohtaamattomuus on helppoa, tähän olemme tottuneet. Mutta voihan tottua myös pieniin kohtaamisiin? Toisiko pieni lisärohkeus, epätodennäköinen hyvän päivän toivotus toiselle ihmiselle, juuri sen ilon pilkahduksen ja toivon, jonka turvin hän jaksaisi taas yhden päivän?  

Jarmo Kokkonen
johtaja, Kirkon kasvatus ja perheasiat


Kankaiset enkelinsiivet ovikoristeessa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seurakunta mukaan perhekeskustoimintaan

Perhelähtöisen seurakunnan suuntaviivojen  mukaan seurakuntien on entistä tärkeämpää tehdä moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa rakentamalla ja vahvistamalla verkostoja seurakunnan, kunnan ja järjestöjen kesken. Lasten ja perheiden palveluissa tämä toteutuu parhaiten kuntien perhekeskusverkostoon ja -toimintaan osallistumalla.   Perhekeskus on lapsille ja perheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävien palvelujen kokonaisuus, johon kuuluvat myös ennaltaehkäisevän työn, varhaisen tuen ja hoidon palvelut. Perhekeskus yhteensovittaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua kuntien, kuntayhtymien, järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.  Perhekeskustoiminta kokoaa yhteen ja verkostoi aiemmin erillään olleet palvelut. Tarkoituksena on vähentää päällekkäistä työtä ja tarjota perheille palveluja matalalla kynnyksellä ja mahdollisuuksien mukaan lähipalveluina. Samalla eri toimijoiden tarjoamat palvelut, toiminta ja työntekijät

Verkostoituminen synnyttää uutta ajattelua

Kun tapaat itsellesi vieraan yhteistyökumppanin ja hän kertoo sinulle uuden näkökulman tuttuun asiaan, kuinka reagoit? Tuntuuko uusi ajatus hämmentävältä tai ehkä jopa väärältä? Vai onko siinä jotain kiinnostavaa? Se, miten suhtaudut uuteen, erilaiseen ajatteluun, vaikuttaa osaltaan siihen, millaiseksi yhteistyö uuden ihmisen kanssa muotoutuu.  Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä uudessa näkökulmassa voisi olla kiinnostavaa ja kiehtovaa, varsinkin, jos huomaat näkökulman hieman ärsyttävän sinua.  Saatat huomata, että näkökulma auttaa sinua näkemään itsellesi tutun asian eri tavalla. Parhaimmillaan voi syntyä oivallusta, innostumista ja uuden oppimista. Tätä uuden näkemistä voi viedä vielä askeleen pidemmälle. Voit jakaa ajatuksen ja oivalluksen yhteistyökumppanillesi ja haastaa häntä hänen ajattelussaan. Näin vuorovaikutuksen kautta syntyy yhteisiä oivalluksia ja oppimista. Utelias ja kiinnostunut asenne toisen erilaista ajattelua kohtaan edellyttää luottamusta. Luottamusta taas syntyy s

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Koronaviruksen vastainen taistelu on edennyt eristämisvaiheeseen. Viruksen voittamiseksi ihmisiä on kehotettu vetäytymään koteihinsa ja pysymään siellä. Turvapaikan sijasta koti voi kuitenkin alkaa tuntua vankilalta, jos siellä on pakko olla. Viikkokausien karanteeni käy kenen tahansa hermoille ja normaaliolojen ristiriidat voivat hautua uusiin mittasuhteisiin. Perheen aikuisten ensimmäiset päivät menevät käytännön ongelmien ratkomiseen ja tsemppihengen luomiseen lapsille ja nuorille. Aikuisen oma jaksaminen saattaa samalla olla lujilla. Käsillä oleva tilanne on kaikilla ennenkokematon ja ennakoimaton. Kuinka parisuhdekumppanit pystyvät säilyttämään keskinäisen solidaarisuutensa poikkeusoloissa? Seuraavassa muutama ohjenuora tulevien viikkojen varalle: 1) Älä yritä suojella toista omilta peloiltasi vaan jakakaa, mikä ahdistaa. Miettikää yhdessä mikä on realistista ja mikä nousee yleisestä epävarmuudesta. Mitä enemmän jaatte pelkoja ja epävarmuutta keskenänne, sitä vähemmän pi